Porzeczka agrest (Ribes uva-crispa), zwyczajowo nazywana agrestem –
gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae).
Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce.
W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca.
Roślina wieloletnia,wysokość od 0,5 do 1,5 m w zależności od odmiany.
Pędy o cierniach pojedynczych lub trzydzielnych umieszczonymi pod nasadą liści.
Równie częste szczeciniaste kolce w międzywęźlach.
Liście 3–5 klapowe, na brzegu lekko karbowane.
Kwiaty drobne, zebrane w małe grona, najczęściej trójkwiatowe, zwisłe.
Działki kielicha odgięte, wzniesione działki korony o kolorze białym,
żółtoseledynowym lub czerwonoróżowym.
Kwitnie od kwietnia do maja, jest owadopylna,
przedprątne kwiaty zapylane są przez muchówki i błonkówki.
Owoce to jagody barwy zielonej,białej, żółtej lub o czerwonawej skórce,
często pokrytej gruczołkowatymi włoskami.
U niektórych odmian skórka jest gładka i błyszcząca.
W uprawie występują liczne mieszańce z amerykańskimi gatunkami porzeczek,
a także z porzeczką czarną.
gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae).
Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce.
W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca.
Roślina wieloletnia,wysokość od 0,5 do 1,5 m w zależności od odmiany.
Pędy o cierniach pojedynczych lub trzydzielnych umieszczonymi pod nasadą liści.
Równie częste szczeciniaste kolce w międzywęźlach.
Liście 3–5 klapowe, na brzegu lekko karbowane.
Kwiaty drobne, zebrane w małe grona, najczęściej trójkwiatowe, zwisłe.
Działki kielicha odgięte, wzniesione działki korony o kolorze białym,
żółtoseledynowym lub czerwonoróżowym.
Kwitnie od kwietnia do maja, jest owadopylna,
przedprątne kwiaty zapylane są przez muchówki i błonkówki.
Owoce to jagody barwy zielonej,białej, żółtej lub o czerwonawej skórce,
często pokrytej gruczołkowatymi włoskami.
U niektórych odmian skórka jest gładka i błyszcząca.
W uprawie występują liczne mieszańce z amerykańskimi gatunkami porzeczek,
a także z porzeczką czarną.
Pod uprawę nadają się gleby piaszczysto gliniaste lub gliniaste, żyzne,
bogate w składniki pokarmowe i substancję organiczną.
Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny. Stanowisko słoneczne.
Jedną z najczęstszych chorób niszczących plony agrestu i spowalniającą wzrost krzewów jest amerykański mączniak agrestu.
Objawia się pojawieniem białego z czasem brązowiejącego nalotu na liściach,
jak również pędach i owocach.
Zależnie od odmiany odporność na mączniaka jest zróżnicowana.
Odmiany uprawiane w moim ogrodzie:
Ribes uva-crispa 'Czerwony Triumf'
agrest 'Czerwony Triumf'
Krzew o silnym wzroście i luźnym pokroju. Owocuje dość obficie.
Owoce dość duże, owalne, czerwone, omszone,
soczyste, kwaskowatosłodkie, smaczne.
Dojrzewają w połowie lipca.
Odmiana wrażliwa na amerykańskiego mączniaka.
bogate w składniki pokarmowe i substancję organiczną.
Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny. Stanowisko słoneczne.
Jedną z najczęstszych chorób niszczących plony agrestu i spowalniającą wzrost krzewów jest amerykański mączniak agrestu.
Objawia się pojawieniem białego z czasem brązowiejącego nalotu na liściach,
jak również pędach i owocach.
Zależnie od odmiany odporność na mączniaka jest zróżnicowana.
Odmiany uprawiane w moim ogrodzie:
Ribes uva-crispa 'Czerwony Triumf'
agrest 'Czerwony Triumf'
Krzew o silnym wzroście i luźnym pokroju. Owocuje dość obficie.
Owoce dość duże, owalne, czerwone, omszone,
soczyste, kwaskowatosłodkie, smaczne.
Dojrzewają w połowie lipca.
Odmiana wrażliwa na amerykańskiego mączniaka.
Zbiór owoców agrestu przeprowadza się w zależności od ich przeznaczenia.
Na przetwory używa się agrestu mniej dojrzałego,
do spożycia na surowo zbiera się owoce dojrzałe.
Z owoców agrestu można sporządzać kompoty,
dżemy i galaretki a nawet wina.
Na przetwory używa się agrestu mniej dojrzałego,
do spożycia na surowo zbiera się owoce dojrzałe.
Z owoców agrestu można sporządzać kompoty,
dżemy i galaretki a nawet wina.
Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców.
Pomaga w ujędrnianiu mięśni,
wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca,
redukuje kwasowość, zwiększa także płodność.
Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego,
są dobre dla skóry i pracy oczu.
Oprócz dużej zawartości witaminy C, agrest jest bogaty w błonnik, fosfor,
karoten, żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń.
Dzięki swoim właściwościom przyczynia się
do zapobiegania nowotworom i poprawia metabolizm.
Pomaga w ujędrnianiu mięśni,
wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca,
redukuje kwasowość, zwiększa także płodność.
Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego,
są dobre dla skóry i pracy oczu.
Oprócz dużej zawartości witaminy C, agrest jest bogaty w błonnik, fosfor,
karoten, żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń.
Dzięki swoim właściwościom przyczynia się
do zapobiegania nowotworom i poprawia metabolizm.
Przepis na ciasto z agrestem
3 szklanki mąki tortowej
5 łyżek cukru
kostka margaryny
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany (gęstej 18%)
Piana:
5 białek
szklanka cukru
2 opakowania jasnego budyniu(każdy na 0,5 l mleka)
1kg mniej dojrzałego agrestu (może być mniej podaje na oko)
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę
posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek i śmietanę, zagnieść ciasto.
Piątą część ciasta włożyć do lodówki,
resztę rozwałkować i ułożyć w okrągłej formie lub prostokątnej blaszce.
posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek i śmietanę, zagnieść ciasto.
Piątą część ciasta włożyć do lodówki,
resztę rozwałkować i ułożyć w okrągłej formie lub prostokątnej blaszce.
Oczyszczony agrest rozłożyć gęsto na cieście. (w zimie dodaje mrożony)
Ubić pianę z białek, dodać cukier i proszek budyniowy,
wymieszać i wyłożyć na owoce.
wymieszać i wyłożyć na owoce.
Resztę ciasta rozkruszyć na pianie.
Czas pieczenia; 50-60 min w temperaturze 200 C
Polecam, łatwe i mało słodkie jak ktoś lubi?
Pozdrowienia serdeczne wszystkim przesyłam -:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz