Porzeczka (Ribes) -
gatunek krzewu należący do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae).
Jest jednym z wielu gatunków należących do rodzaju Ribes.
Pochodzi z Europy Zachodniej, rozprzestrzenił się także w innych regionach.
W Polsce roślina owocowa:
Jest jednym z wielu gatunków należących do rodzaju Ribes.
Pochodzi z Europy Zachodniej, rozprzestrzenił się także w innych regionach.
W Polsce roślina owocowa:
jest powszechnie uprawiana w licznych odmianach na plantacjach,
hodowana także w przydomowych ogródkach.
hodowana także w przydomowych ogródkach.
Porzeczka to wieloletnia, krzewiasta roślina,
uznawana spośród wszystkich roślin sadowniczych
uznawana spośród wszystkich roślin sadowniczych
za najbardziej odporną na przemarzanie.
Również kwiaty są mało podatne na uszkodzenia przez przymrozki.
Najlepiej rośnie na glebie żyznej, wilgotnej.
Również kwiaty są mało podatne na uszkodzenia przez przymrozki.
Najlepiej rośnie na glebie żyznej, wilgotnej.
Porzeczka jest krzewem dorastającym do około 2 metrów wysokości,bez kolców.
Główne pędy są smukłe, najczęściej szarobrązowe,
Główne pędy są smukłe, najczęściej szarobrązowe,
z korą brunatną do ciemnobrunatnej.
Liście skrętoległe, szerokości do 12 cm, 3–5-klapowane.
Kwiaty obupłciowe, miseczkowate, płatki drobne, barwy od żółtawej,
przez zielonkawobrązową do czerwonawej,
Liście skrętoległe, szerokości do 12 cm, 3–5-klapowane.
Kwiaty obupłciowe, miseczkowate, płatki drobne, barwy od żółtawej,
przez zielonkawobrązową do czerwonawej,
zebrane w grona zwykle odstające, działki nagie.
Owoce o charakterystycznych małych jagodach, czerwone,
Owoce o charakterystycznych małych jagodach, czerwone,
białe lub rzadziej różowawe, wielonasienne.
Kwitnienie rośliny przypada na kwiecień.
Kwiaty równoczesne, zapylane przez błonkówki i muchówki.
Owoce dojrzewają wczesnym latem na przełomie czerwca i lipca.
Gatunek jest bardzo zmienny, tworzy liczne formy i mieszańce międzygatunkowe.
Przy powstawaniu odmian uprawnych porzeczek prawdopodobnie brało udział kilka dziko rosnących gatunków europejskich i zachodnioazjatyckich.
Oprócz typowych dla gatunku form krzewiastych uprawia się również formy szczepione na pniu, przeważnie na podkładce porzeczki złotej.
Porzeczki kolorowe mają bardzo zbliżone cechy botaniczne.
Kwitnienie rośliny przypada na kwiecień.
Kwiaty równoczesne, zapylane przez błonkówki i muchówki.
Owoce dojrzewają wczesnym latem na przełomie czerwca i lipca.
Gatunek jest bardzo zmienny, tworzy liczne formy i mieszańce międzygatunkowe.
Przy powstawaniu odmian uprawnych porzeczek prawdopodobnie brało udział kilka dziko rosnących gatunków europejskich i zachodnioazjatyckich.
Oprócz typowych dla gatunku form krzewiastych uprawia się również formy szczepione na pniu, przeważnie na podkładce porzeczki złotej.
Porzeczki kolorowe mają bardzo zbliżone cechy botaniczne.
Jagody rosną w gronach, w smaku są słodko-kwaśne.
Porzeczka czerwona' Roodneus'
Odmiana deserowo-przetwórcza.
Odmiana deserowo-przetwórcza.
Owoce: ciemnoczerwone. Grona długie.
Odmiana odporna na mróz i choroby.
Porzeczka biała 'Blanka'
Plenna odmiana, dająca duże, kuliste, żółtawo białe owoce, zebrane w długie grona.
Miąższ owoców słodko-kwaśny, łagodny.
Odmiana odporna na mróz i choroby.
Porzeczka różowa 'Ulubiena Lwowa'
Odmiana o wczesnej porze dojrzewania.
Bardzo plenna.
Owoce: Różowe duże i smaczne (słodkie)
Odmiana odporna na mróz i choroby.
Owoce: Różowe duże i smaczne (słodkie)
Odmiana odporna na mróz i choroby.
Porzeczka daje cenne owoce, nadające się do spożycia na świeżo
lub do przetworów: galaretek, dżemów, win i soków.
Jagody porzeczki zawierają cukier, pektyny, duże ilości witaminy C i witaminy PP.
Jagody porzeczki zawierają cukier, pektyny, duże ilości witaminy C i witaminy PP.
Surówka z marchwi i porzeczek
50 dkg marchwi
20 dkg porzeczek kolorowych
pół szklanki śmietany
cukier, pieprz, sól
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Porzeczki włożyć do małej miski, roztrzepać pałką i dodać do marchwi.
Surówkę wymieszać ze śmietaną,
doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Np: podawać do dań z cielęciny i drobiu.
Porzeczki włożyć do małej miski, roztrzepać pałką i dodać do marchwi.
Surówkę wymieszać ze śmietaną,
doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Np: podawać do dań z cielęciny i drobiu.
Ciepło i niezmiennie serdecznie Wszystkich pozdrawiam...:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz