Burak dziki (Beta maritima) –
podgatunek buraka zwyczajnego z rodziny szarłatowatych
(dawniej z wyodrębnianej rodziny komosowatych).
Rośliny z tego taksonu występują dziko na brzegach mórz
(dawniej z wyodrębnianej rodziny komosowatych).
Rośliny z tego taksonu występują dziko na brzegach mórz
w basenie Morza Śródziemnego
oraz wzdłuż atlantyckich brzegów Europy Zachodniej.
Burak dziki ten jest przodkiem uprawnych buraków
oraz wzdłuż atlantyckich brzegów Europy Zachodniej.
Burak dziki ten jest przodkiem uprawnych buraków
(liściowego, cukrowego, ćwikłowego i pastewnego)
stanowiących grupy odmian uprawnych podgatunku Beta vulgaris.
Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii.
Od kiedy to tylko było możliwe, próbowano uszlachetnić buraka,
tak by w zależności od potrzeby wytwarzał większy korzeń lub większe liście.
Obecnie jest uprawiany na wszystkich kontynentach i w wielu odmianach.
stanowiących grupy odmian uprawnych podgatunku Beta vulgaris.
Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii.
Od kiedy to tylko było możliwe, próbowano uszlachetnić buraka,
tak by w zależności od potrzeby wytwarzał większy korzeń lub większe liście.
Obecnie jest uprawiany na wszystkich kontynentach i w wielu odmianach.
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) –
grupa kultywarów podgatunku buraka zwyczajnego.
Był uprawiany w czasach starożytnych dla celów spożywczych i leczniczych,
przy czym uprawiane wówczas formy różniły się znacznie od współczesnych.
Był uprawiany w czasach starożytnych dla celów spożywczych i leczniczych,
przy czym uprawiane wówczas formy różniły się znacznie od współczesnych.
Nasiona buraka ćwikłowego wysiewa się w kwietniu wprost do gruntu.
Okres wzrostu trwa 3-4 miesiące.
Jego młode liście są jadalne jako botwina.
Roślina w warunkach polskich jest warzywem dwuletnim.
W pierwszym roku wykształca jadalny korzeń spichrzowy i rozetę liści,
Okres wzrostu trwa 3-4 miesiące.
Jego młode liście są jadalne jako botwina.
Roślina w warunkach polskich jest warzywem dwuletnim.
W pierwszym roku wykształca jadalny korzeń spichrzowy i rozetę liści,
a w drugim pęd kwiatostanowy.
Liście w rozecie są trójkątne lub owalne o zabarwieniu od jasnozielonego
Liście w rozecie są trójkątne lub owalne o zabarwieniu od jasnozielonego
do brązowo lub fioletowoczerwonego.
Są osadzone na długich, soczystych ogonkach.
Są osadzone na długich, soczystych ogonkach.
Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych aniżeli korzenie.
Korzeń zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C.
Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika,
który wpływa dodatnio na trawienie
oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
Korzenie zawierają betaninę, z której produkowane są naturalne barwniki
oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
Korzenie zawierają betaninę, z której produkowane są naturalne barwniki
(oznaczone symbolem E 162) spożywcze.
Roślina ma stosunkowo małe wymagania wodne.
Największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w okresie kiełkowania,
wschodów i w czasie przyrostów korzeni.
Pod jego uprawę najlepsze są gleby piaszczysto-gliniaste
Pod jego uprawę najlepsze są gleby piaszczysto-gliniaste
o dużej zawartości próchnicy.
Młode buraki są bardzo wrażliwe na przymrozki (spadki temp. poniżej 0 C.).
Młode buraki są bardzo wrażliwe na przymrozki (spadki temp. poniżej 0 C.).
Burak ćwikłowy Egipski (Beta vulgaris)
Odmiana wczesna plenna,
Odmiana wczesna plenna,
nadająca się do wczesnej uprawy,
na pęczki,
ale również do przechowywania przez zimę.
ale również do przechowywania przez zimę.
Korzeń płaski o ciemnoamarantowym zabarwieniu
z lekko zaznaczonymi pierścieniami.
Burak ćwikłowy to cenna roślina lecznicza.
Najlepszy dla zdrowia jest sok z surowych buraków.
Nie smakuje może zbyt dobrze, ale ma bardzo dużo ważnych dla organizmu pierwiastków: żelazo, magnez, potas.
Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości, osłabieniu, chorobach nowotworowych, przy niewydolności wątroby i zatruciach.
Burak oczyszcza organizm, wzmacnia ogólnie.
Najlepszy dla zdrowia jest sok z surowych buraków.
Nie smakuje może zbyt dobrze, ale ma bardzo dużo ważnych dla organizmu pierwiastków: żelazo, magnez, potas.
Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości, osłabieniu, chorobach nowotworowych, przy niewydolności wątroby i zatruciach.
Burak oczyszcza organizm, wzmacnia ogólnie.
Wspomaga procesy odnowy organizmu.
Miłego dnia pomimo tej niżowej, nieładnej pogody. Pozdrawiam-:):).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz