czwartek, 28 lipca 2016

Ogórek siewny

Ogórek siewny (Cucumis sativus) –
 gatunek ogórka z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).
 Wywodzi się prawdopodobnie z gatunku Cucumis hardwickii
 dziko rosnącego u podnóża Himalajów.
W Indiach uprawiany był już ok. 3 tys. lat temu.
 W uprawie był znany już w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie.
 W Polsce uprawa ogórka upowszechniła się w wieku XVI.
 Ogórek został szeroko rozpowszechniony i obecnie znany jest
 we wszystkich strefach klimatycznych.
 Owoce ogórka siewnego wykorzystywane są powszechnie w kuchni wielu krajów.
 Nazwa odnosi się zarówno do rośliny płożącej, jak i jej cylindrycznych, 
jadalnych owoców.
 
 
 Ogórek jest rośliną jednoroczną.
 Uprawiamy go siejąc nasiona wprost do gruntu lub z rozsady.
 Rozsadę najlepiej przygotować od razu w pojemnikach, 
bo ogórki źle znoszą przesadzanie.
 Nasiona wysiewać najlepiej wtedy, 
gdy temperatura gleby osiągnie powyżej około 12°C.
Kiełkowanie nasion następuje dopiero przy temperaturze gleby 15-18 °C.
 Optymalna temperatura wzrostu rośliny wynosi 20-25 °C.
 Zwykle możemy siać ogórki już w pierwszej połowie maja,
 ponieważ wcześniej zdarzają się niekorzystne dla nich ochłodzenia.
Jest wskazane w pierwszym okresie uprawy okrywanie agrowłókniną,
ponieważ chroni wysiane lub posadzone rośliny przed wiosennymi przymrozkami.
 Agrowłókninę należy zdjąć na początku kwitnienia ogórka,
 aby pszczółki mogły zapylić.


Liście; owłosione, dłoniaste, pięcioklapowe.
Korzeń; płytki
Kwiaty; Żółte, wyrastają z kątów liści.
 Ogórek posiada trzy typy płci kwiatów:
 męskie (z pręcikami), 
żeńskie (ze słupkiem) i hermafrodytyczne (organy żeńskie i męskie).
 Ilość kwiatów różnych typów płci na jednej roślinie oraz kolejność ich inicjacji determinuje płeć całej rośliny.
I tak wyróżnia się 3 podstawowe typy płci roślin ogórka:
  •   jednopienny – posiadający zarówno kwiaty żeńskie jak i męskie
  •     żeński – tylko kwiaty żeńskie
  •     obupłciowy – tylko kwiaty hermafrodytyczne.
 Owoce; jagoda mniej lub bardziej wydłużona, różnej wielkości,
 o skórce gładkiej lub pokrytej brodawkami,
 wypełniona nasionami.
Kolor owoców jest zróżnicowany od ciemnozielonego do żółtego.
 Uprawia się wiele odmian gruntowych i szklarniowych w tym również
 odmiany partenokarpiczne nie wymagające zapylania i pozbawione nasion.
Ogórek jest gatunkiem obcopylnym -
 zapylania dokonują owady przeważnie pszczoły,
ale dobrze znosi zapylenie własnym pyłkiem.
Zbiór ogórków przeprowadza się w miarę dorastania kilkakrotnie w ciągu sezonu.


Owoce ogórka zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych.
Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu,
 zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, krzem, chlor.
 Większość składników znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce.
Surowe owoce zawierają askorbinazę, enzym, który utlenia witaminę C.
 Surowych owoców nie należy mieszać np.
 w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak pomidory czy papryka, 
gdyż ich wzajemne działanie eliminuje witaminy.
Surowe owoce są dla niektórych osób ciężkostrawne.


Obecnie w ofercie producentów nasion jest wiele odmian
 ogórków polecanych do uprawy w gruncie.
 Najlepsze odmiany są wczesne, bardzo plenne, 
wyróżniające się bardzo dobrym wiązaniem owoców.
  Rośliny o średniej sile wzrostu, tworzące głównie kwiaty żeńskie.
 Owoce kształtne,zielone z jasnymi smugami, lekko błyszczące,
 bez tendencji do przerastania na grubość oraz do zniekształceń.
Przeznaczone do konserwowania i kwaszenia.
 Wykazujące kompleksową odporność na choroby, 
szczególnie na mączniaka rzekomego.




Ogórek jest rośliną wrażliwą na zimne wiatry.
Wymaga światła intensywnego, raczej rozproszonego.
Roślina ma bardzo wysokie wymagania wodne i glebowe.
 Lubi gleby strukturalne piaszczysto-gliniaste i gliniaste o wysokiej
zawartości substancji organicznych o odczynie zbliżonym do obojętnego.
 
 Warto pamiętać:
W uprawie ogórka dobrym sąsiedztwem jest np.
 kalarepa, sałata, buraki, selery, szpinak, koper cebula,
źle rośnie w towarzystwie pomidorów.
Ogórki trzeba podlewać ciepłą wodą
 najwięcej w okresie kwitnienia i wiązania owoców,
ponieważ ma płytki system korzeniowy, a wytwarza dużą masę zieloną.








Pozdrawiam w te upalne dni:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz