Pomidor (Lycopersicon Mill.) –
rodzaj roślin z rodziny psiankowatych.
Pochodzi z Ameryki Południowej.Na świecie rozpowszechnił się od XVI w.
Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą.
Uprawiano go w ogrodach w celach dekoracyjnych.
W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest
Pochodzi z Ameryki Południowej.Na świecie rozpowszechnił się od XVI w.
Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą.
Uprawiano go w ogrodach w celach dekoracyjnych.
W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest
pomidor zwyczajny.
Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze i występują one w
Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze i występują one w
licznych odmianach o różnych kształtach,
barwach i wielkości owoców.
barwach i wielkości owoców.
W 1893 r. Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych –
porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce –
dla celów podatkowych uznał pomidor za warzywo
dla celów podatkowych uznał pomidor za warzywo
(na podstawie jego zastosowań kulinarnych),
nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej.
Podobnie traktowany jest on w Unii Europejskiej.
Z naukowego punktu widzenia jadalna część pomidora pozostaje owocem.
nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej.
Podobnie traktowany jest on w Unii Europejskiej.
Z naukowego punktu widzenia jadalna część pomidora pozostaje owocem.
Pomidor; roślina gruczołowata, lepko owłosiona, o charakterystycznej woni.
Łodyga; do 1,5 m wysokości, u odmian szklarniowych nawet do kilku metrów.
Liście; pojedynczo lub podwójnie przerywanopierzastodzielne o odcinkach
Łodyga; do 1,5 m wysokości, u odmian szklarniowych nawet do kilku metrów.
Liście; pojedynczo lub podwójnie przerywanopierzastodzielne o odcinkach
w zarysie sercowatojajowych, pierzastowcinanych.
Kwiaty; o koronie długości kielicha, żółte, o zaostrzonych płatkach,
zebrane w jednostronne, kilkukwiatowe skrętki w kątach liści.
Owoce;soczyste, duże jagody.
Owoce mogą mieć wielkość od 20 do ponad 100 mm średnicy.
Kształt może być kulisty, wydłużony (przypominający śliwkę lub gruszkę),
a także żebrowany (podobny do papryki).
Barwa owocu pierwotnie i najczęściej czerwona.
Występują też odmiany pomarańczowe, żółte, zielone (dojrzałe) oraz czarne.
Komory owoców są wypełnione galaretowatą substancją,
Kwiaty; o koronie długości kielicha, żółte, o zaostrzonych płatkach,
zebrane w jednostronne, kilkukwiatowe skrętki w kątach liści.
Owoce;soczyste, duże jagody.
Owoce mogą mieć wielkość od 20 do ponad 100 mm średnicy.
Kształt może być kulisty, wydłużony (przypominający śliwkę lub gruszkę),
a także żebrowany (podobny do papryki).
Barwa owocu pierwotnie i najczęściej czerwona.
Występują też odmiany pomarańczowe, żółte, zielone (dojrzałe) oraz czarne.
Komory owoców są wypełnione galaretowatą substancją,
w której znajdują się nasiona.
Owoce pomidora zawierają m.in.:
sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk,
sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk,
fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy:
K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę.
Pomidory są bogate w likopen – przeciwutleniacz, który,
jak podejrzewano do niedawna, przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory.
Zawartość tych ważnych substancji odżywczych jest cechą odmianową
ale zmienia się również pod wpływem warunków klimatycznych i glebowych,
miejsca uprawy i pory roku, stopnia dojrzałości.
K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę.
Pomidory są bogate w likopen – przeciwutleniacz, który,
jak podejrzewano do niedawna, przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory.
Zawartość tych ważnych substancji odżywczych jest cechą odmianową
ale zmienia się również pod wpływem warunków klimatycznych i glebowych,
miejsca uprawy i pory roku, stopnia dojrzałości.
Owoce pomidorów spożywane są pod różnymi postaciami:
w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek.
Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty.
w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek.
Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty.
Pomidor jest rośliną klimatu ciepłego,
jest bardzo wrażliwy na nagłe i silne zmiany temperatury.
Rośliny nie mają dużych wymagań glebowych,
Rośliny nie mają dużych wymagań glebowych,
mogą być uprawiane na każdej glebie
odpowiednio zasobnej w składniki pokarmowe, niezbyt ciężkiej,
odpowiednio zasobnej w składniki pokarmowe, niezbyt ciężkiej,
nie podmokłej i łatwo nagrzewającej się.
Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji i wysokich wymaganiach
w stosunku do temperatury i światła dlatego uprawia się je wyłącznie z rozsady.
Owoce powinny być zbierane często,
Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji i wysokich wymaganiach
w stosunku do temperatury i światła dlatego uprawia się je wyłącznie z rozsady.
Owoce powinny być zbierane często,
z roślin uprawianych w gruncie owoce zbiera się co 3-5 dni.
Zbiór w uprawie gruntowej należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami.
Zbiór w uprawie gruntowej należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami.
Wraz z serdecznym uśmiechem przesyłam pozdrowienia życząc miłych chwil:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz