Fasola zwykła (Phaseolus vulgaris) –
gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych.
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej,
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej,
jest uprawiany w wielu rejonach świata.
W Polsce nie rosną dziko, wyłącznie jako rośliny uprawne.
Uprawiana jako warzywo, z grupy tzw. roślin strączkowych.
W Polsce nie rosną dziko, wyłącznie jako rośliny uprawne.
Uprawiana jako warzywo, z grupy tzw. roślin strączkowych.
Łodyga słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała,
osiąga wysokość 25 – 60 cm u odmian karłowych,
60 – 120 cm u odmian biczykowych o łodydze płożącej,
2 – 3 m u odmian tycznych, które owijają się wokół podpór.
Liście trójlistkowe. Kwiaty motylkowe, zebrane w grona.
Kwiaty są barwy białej, lila, fioletowej lub czerwonej (w zależności od odmiany).
Owocem jest strąk zawierający pożywne nasiona.
60 – 120 cm u odmian biczykowych o łodydze płożącej,
2 – 3 m u odmian tycznych, które owijają się wokół podpór.
Liście trójlistkowe. Kwiaty motylkowe, zebrane w grona.
Kwiaty są barwy białej, lila, fioletowej lub czerwonej (w zależności od odmiany).
Owocem jest strąk zawierający pożywne nasiona.
Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej.
Do celów spożywczych wykorzystywane są głównie nasiona,
Do celów spożywczych wykorzystywane są głównie nasiona,
zawierające dużo białka,
a u odmian szparagowych całe strąki.
Strąki fasoli zawierają witaminę C, karoten (prowitaminę A).
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka,
Strąki fasoli zawierają witaminę C, karoten (prowitaminę A).
Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka,
dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwierzęce.
Nasiona oraz strąki fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń,
Nasiona oraz strąki fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń,
fosfor i żelazo.
Fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki,
wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania.
Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości.
Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne
Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości.
Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne
z dużą zawartością próchnicy.
Fasolę uprawia się wprost do gruntu
Fasolę uprawia się wprost do gruntu
( siódmego maja wtedy wykiełkuje po przymrozkach).
Odmiany fasoli zwykłej różnią się wysokością łodygi,
barwą strąków, zawartością w nim włókna,
a także wielkością nasion i długością okresu wegetacji.
Dzielimy je na:
karłowe, tyczne, szparagowe, zielonostrąkowe, żółtostrąkowe,
a także wielkością nasion i długością okresu wegetacji.
Dzielimy je na:
karłowe, tyczne, szparagowe, zielonostrąkowe, żółtostrąkowe,
na suche nasiona, także jako roślina ozdobna.
Odmiany tycznej fasoli szparagowej:
'Blauhilde'- o strąkach koloru fioletowo-niebieskiego.
Strąki po ugotowaniu stają się zielone.
Rośliny osiągają wysokość 3-4 m tworząc bardzo długie,
Rośliny osiągają wysokość 3-4 m tworząc bardzo długie,
bezwłókniste, na przekroju owalne strąki.
'Goldmarie'-żółta, ( typ mamut) odmiana wczesna,
silnie rosnąca i obficie plonująca.
Strąki płaskie, długości 20-25cm i szerokości ok.2cm z połyskiem.
Kwiaty w kolorze białym. Odmiana odporna na choroby.
Strąki płaskie, długości 20-25cm i szerokości ok.2cm z połyskiem.
Kwiaty w kolorze białym. Odmiana odporna na choroby.
Posadziłam te dwie odmiany, nawet płotek specjalny przygotowałam
ale żadna z nich nie zastąpi prawdziwej odmiany 'Mamut',
(bardzo smacznej, mięsistej, bezwłóknistej)
której ostatnio brakuje w sprzedaży!
(bardzo smacznej, mięsistej, bezwłóknistej)
której ostatnio brakuje w sprzedaży!
Pozdrawiam najmilej, życzę dobrej pogody-:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz