piątek, 22 listopada 2013

Pietruszka

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) –
 gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych.
 Znana roślina pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego.
 w stanie dzikim rośnie na nieużytkach i skalistych stokach
 m.in. w europejskich krajach południowych.
 Uprawiana była już w starożytności jako roślina ozdobna, jadalna i lecznicza.

Pietruszka korzeniowa to dwuletnia roślina,
 jednak w wielu krajach (w tym w Polsce)
 uprawia się ją jako roślinę jednoroczną na nać i dla cennego korzenia.
Rośliny dwuletnie mogą osiągać wysokość do 90cm i mają wniesiony,
 rozetowy pokrój.
Część podziemną tworzy twardy korzeń palowy o białym miąższu
 (korzeń jest częścią jadalną).
Liście pietruszki są ciemnozielone, gładkie i charakterystyczne -
 podwójnie lub potrójnie pierzaste.
Drobne, zielonożółte kwiaty tworzą baldachy złożone.

Dopiero w drugim roku rośliny wydają pędy kwiatowe,
 kwitną, a potem owocują.
W owocach znajdują się miniaturowe nasiona  jest ich dużo.
 Roślina wytwarza intensywny zapach. 
Lubi gleby lekkie i przepuszczalne.
 Stanowiska jasne, dobrze oświetlone do półcienistych.
 Podczas suszy wymaga obfitego nawadniania.
 Jest wytrzymała na niskie temperatury.
Zwykle wysiewa się ją w terminie kwiecień - maj
 a zbiór korzeni przypada na październik - listopad.
 Korzenie późnych odmian dobrze zimują w gruncie.
Liście pietruszki nadają się do mrożenia, a także na susz.

Odmiany uprawne:

Pietruszka korzeniowa:
 wczesne, średnio późne, późne - (do zimowania w gruncie)
Pietruszka naciowa: 
 liście gładkie  lub liście kędzierzawe.
 
Odmiany różnią się pokrojem, wysokością,
 a także barwą i kształtem liścia.
Liście pietruszki zarówno korzeniowej, 
jak i naciowej używane są do dekorowania potraw,
również jako środek aromatyzujący.
 
 Liście pietruszki naciowej są bogatym źródłem soli mineralnych
zwłaszcza wapnia, potasu, fosforu, żelaza,
dostarczają także witamin z grupy B (B1, B2, B6).
Ponadto stanowią one jedno z najbogatszych źródeł witamniny C.
Olejek eteryczny, który znajduje się w całej roślinie,
 zawiera głównie apiol, mirystycynę  i pinen,
dzięki którym pietruszka ma 
właściwości moczopędne, dezynfekujące,
 co zwiększa zainteresowanie tą rośliną
w ziołolecznictwie.
Ponadto pietruszka jest źródłem flawonoidów (apigeniny i luteoliny), 
wykazujących właściwości diuretyczne,
spazmolityczne, wpływające korzystnie na krążenie;
 flawonoidy te są także antyoksydantami.
Ze względu na tak wiele walorów pietruszki naciowej warto uprawiać tą roślinę.
 
 Pietruszka naciowa - liście kędzierzawe
 

Pietruszka naciowa - liście gładkie
 
 
Pietruszka jest surowcem zielarskim często stosowanym
 w leczeniu szerokiej gamy dolegliwości.
Jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych.
 Zarówno korzenie, jak owoce pietruszki i ich przetwory.
stosuje się jako lek moczopędny, leczenie stanów zapalnych nerek i pęcherza.
Korzeń, owoce, a także specyfiki stworzone na bazie pietruszki 
działają moczopędnie, wiatropędnie,
 przeciwstresowo, a także poprawiają trawienie i pobudzają apetyt.
 
 

Niezmiennie ciepłe pozdrowienia dla wszystkich...-:).
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz