niedziela, 6 września 2015

Melisa lekarska

Melisa lekarska, (Melissa officinalis) -
gatunek byliny z rodziny jasnotowatych.
 Ludowe nazwy m.in. rojownik, pszczelnik, matecznik, cytrynowe ziele.
 Rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej i w Azji.
Obecnie jest znana i uprawiana na całym świecie, również w Polsce.
 
 Melisa była już znana w starożytności jako roślina lecznicza i miododajna.
 Obecnie docenia się ją za cytrynowy zapach i używa w kuchni
 oraz stosuje w celach leczniczych.
Uprawiana jest od dawna w wielu rejonach Europy i na całym świecie.
 W Polsce gdzieniegdzie zdziczała i taka jest bardziej ceniona w ziołolecznictwie,
 niż z upraw polowych (większa zawartość substancji aktywnych).
 
 Melisa jest rośliną – dorasta do 60 cm wysokości.
Ma silnie rozgałęzione kłącze oraz wzniesioną i lekko owłosioną łodygę.
Liście rośliny są okrągławosercowate, karbowane na brzegach,
 w kolorze od ciemnej zieleni po żółto-zielony.
Wydzielają przy potarciu silny,miły zapach,przypominający zapach cytryny.
Na wiosnę i w lecie kiście małych, 
jasnożółtych kwiatków rozkwitają w miejscach połączeń liści z łodygą.
 Roślina bardzo miododajna, ulubiona przez pszczoły,
 co zostało odzwierciedlone w nazwach
(po grecku melitta to pszczoła, po łacinie mel to miód).
 Polskie nazwy ludowe rojownik i pszczelnik wywodzą się z tradycji nakazującej
 natrzeć wnętrze nowego ula świeżym zielem,
 co gwarantowało, że zagnieżdżały się w nim pszczoły zaraz po wyrojeniu.
 
 Melisę lekarską rozmnaża się poprzez wysiew nasion
 do inspektów ogrodniczych w marcu.
 Uzyskaną rozsadę sadzi się w docelowym miejscu w okolicach maja,
 (po ustaniu przymrozków).
 Melisę można również rozsadzać wegetatywnie,
 dzieląc starsze, rozrośnięte rośliny.
 Roślina może rosnąć w każdej glebie,
(na jednym miejscu przez 3−5 lat) w pełnym słońcu.
 Po przekwitnięciu melisę należy przyciąć,
 aby pobudzić ją do wytworzenia nowych przyrostów.
 Dzięki temu będziemy stale mieć świeże liście melisy, 
a jej pędy nie ulegną zdrewnieniu.
 Przycinanie zapobiega też samorozsiewaniu się rośliny.
 
 
 
 Obecnie znalazła szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie.
Roślina lecznicza – pozyskuje się: liść melisy – Folium Melisse.
 Wytwarza się z niego olejek melisowy – Oleum Melisse.
Działanie: 
 zmniejsza bezsenność i stany lękowe, pomaga w depresji oraz nerwicy, 
zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego,
zmniejsza napięcie jelita grubego, rozkurcza mięśnie gładkie jelit,
 działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, zwalnia napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, odpręża i regeneruje system nerwowy,
inhalacje pomagają przy atakach alergii i kaszlu,
maść z melisy łagodzi zranienia i ukąszenia przez owady,
 w sklepach ziołowych dostępna jest w tabletkach:
 
 
 


Najczęściej spożywana jest w formie herbatki.
Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek, 
nadając im cytrynowy smak.
 Dobrze zastępuje trawę cytrynową. 
Suszona melisa traci cytrynowy aromat. 
 
 
 
 
 
Pozdrawiam cieplutko...Miłego i spokojnego tygodnia życzę:)))
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz