sobota, 24 października 2015

Marchew

Marchew zwyczajna ( Daucus carota) – 
gatunek rośliny z rodziny selerowatych.
 Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji.
Dziko rosnąca forma typowa rośnie na ugorach, łąkach, miedzach i przydrożach.
Roślina dwuletnia,rośnie w klimacie umiarkowanym
 w pierwszym roku wegetacji roślina tworzy różyczkę liści oraz gruby korzeń.
 W drugim roku z korzenia wybija łodyga z kwiatostanem, roślina wytwarza nasiona zużywając zawarte w korzeniu substancje zapasowe i obumiera.
 Kwitnie od czerwca do jesieni, jest owadopylna. 
Roślina miododajna, nektar znajduje się na dnie kwiatowym.
 Kwiaty są przedprątne, możliwe jest tylko zapylenie krzyżowe.
 Nasiona rozsiewane są przez zwierzęta.
Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku marchwi
są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna. 
 
 
 Marchew uprawna jest warzywem stosunkowo łatwym w uprawie.
Nasiona możemy wysiewać już w pierwszej połowie kwietnia wprost do gruntu, 
odmiany wczesne, na pierwszy zbiór.
Pod koniec maja i na początku czerwca wysiewa się odmiany przeznaczone do przechowywania, o dłuższym okresie wzrostu.
W sprzyjających warunkach wschody występują po dwóch - trzech tygodniach.
 Należy także pamiętać, że nie wszystkie nasiona posiadają zdolność kiełkowania,
 dlatego lepiej jest siać gęściej a późnij przerwać rośliny
 pozostawiając najsilniejsze siewki.
 Warzywo sieje się do gruntu na miejsce stałe ponieważ nie znosi ono przesadzania.

Roślina tworzy różyczkę liści-liście 2 lub 3-krotnie pierzastosieczne, równowąskie.
Łodyga wzniesiona, rozgałęziona, pusta wewnątrz.
 Jest bruzdowana i szorstko owłosiona.
Kwiaty małe, białe, zebrane u szczytu rośliny w baldach złożony z pierzastymi pod baldachem i trójwrębnymi pod baldaszkami pokrywami.
Korzeń marchwi jest jadalny,spichrzowy – ma rozbudowany miękisz spichrzowy, służący do magazynowania substancji pokarmowych.
 W zależności od odmiany – od białawego poprzez żółtawy do pomarańczowoczerwonego (najbogatszego w karoten) i purpurowego.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A),
który w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości.
 
 Marchew dobrze rośnie w ciepłym, umiarkowanym klimacie.
Najwartościowsze korzenie wyrastają w temperaturze 15-21 C.
Roślina jest wrażliwa na suszę w okresie najintensywniejszego wzrostu,
 czyli w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wegetacji.
 Udaje się na każdej glebie niezbyt ciężkiej i kwaśnej.
Najodpowiedniejsze są gleby piaszczysto – gliniaste zasobne w substancje organiczne.
Najwcześniejsze odmiany można wykopywać już w lipcu.
Marchew przeznaczona do przechowywania musi dobrze obeschnąć po wykopaniu.
 Roślina bywa atakowana przez choroby i szkodniki,
uprawa współrzędna warzyw cebulowych chroni ją przed nimi.
 Np.cebula, szczypiorek, por, czosnek.

Choroby i szkodniki atakujące marchew:
  •     Mszyce
  •     Połyśnica marchwianka
  •     Drutowce
  •     Turkucie
  •     Nicienie
  •     Zgnilizna korzeni
  •     Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
 
 
  Marchew Arleta (Daucus carota)
Odmiana w typie Nantes,
średnio późna(okres wegetacji ok.120 dni),bardzo plenna.
Korzenie długości 17-20 cm, cylindryczne, tępo zakończone o gładkiej skórce,
 wyrównane w kształcie na całej długości.
 Barwa kory i rdzenia jednolicie pomarańczowa.
 Brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
 Polecana uprawa na redlinach.
 Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
 
 
 
 
 Marchew doskonale znosi mrożenie,
 a proces ten w żaden sposób nie wpływa na jej właściwości odżywcze.
Dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych.
 Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem,
znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki
 takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor.
 Obecny w niej beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników,
 które są ubocznym produktem przemiany materii i ich wysokie stężenie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych.
 
 
 
 
 
 
 Pozdrawiam Serdecznie, spokojnego i zdrowego weekendu życzę -:):).
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz