czwartek, 2 lipca 2015

Jagoda kamczacka (wiciokrzew siny)

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.) –
 odmiana wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea),
 krzewu należącego do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae Juss.)
W naturze jagoda kamczacka rośnie na wilgotnych obszarach wzdłuż rzek,
 bagien, na leśnych polanach.
Jagoda kamczacka, zwana również suchodrzewem sinym jest gatunkiem,
który naturalnie występuje na obszarach o klimacie zimnym i 
 umiarkowanym (północna część Europy, Azji, Kanada).
Jej owoce są znane i użytkowane od stuleci – najwcześniej ich właściwości docenili Japończycy, potem Rosjanie i Kanadyjczycy.
 W wielu krajach świata,
 również Polsce jest uprawiana,
 ale uprawia się tylko odmiany uprawne (kultywary).

W naturze krzew dorasta do 1,5 m wysokości przy podobnej szerokości,
 ma wzniesione i sztywne pędy.
 Wiosną (V-VI) wydaje podłużne (ok. 1,5-2 cm. długości i 1 cm. szer.),
 granatowo-niebieskie, pokryte delikatnym nalotem owoce,
 o słodko-kwaśnym smaku i delikatnie wyczuwalnej goryczce.
 Wyprowadzone od niego odmiany
 (zarówno Rosyjskiego jak i Polskiego pochodzenia),
 posiadają natomiast większe i smaczniejsze owoce oraz bardziej zwarty pokrój.
 Między sobą różnią się też porą dojrzewania, siłą wzrostu oraz plennością.

Kwitnienie tej rośliny rozpoczyna się wcześnie, w połowie kwietnia,
 i wówczas pojawiają się na niej kremowo-żółte,
 lekko pachnące, 
miododajne kwiaty.
 Do dobrego zapylenia i owocowania zalecane jest 
 sadzenie obok siebie dwóch odmian, kwitnących w tym samym czasie.
Pierwsze, pojedyncze owoce jagody kamczackiej 
uzyskuje się w drugim roku po posadzeniu.
Do najczęściej spotykanych w uprawie odmian jagody kamczackiej należą między innymi:

Odmiany polskie:
Atut, Duet, Zojka, Wojtek, Jolanta, Iga, Tola, Rebeka, Ruben,Karina
Odmiany kanadyjskie: Aurora, Tundra, Indigo Gem, Berry Smart Blue
Odmiany rosyjskie: Czelabinka, Sinigłaska, Dlinnopłodna, Wołoszebnica,
które wyróżniają się wysoką plennością oraz dużymi i smacznymi owocami.

W Polsce owoce najwcześniejszych odmian można zbierać
 na przełomie maja i czerwca,
 a tych najpóźniejszych do początku lipca.
 Jagoda kamczacka jest pierwszym rodzimym owocem w sezonie – jej owoce dojrzewają zarówno przed truskawką, jak i przed agrestem.
Rośliny te mają niskie wymagania, zarówno glebowe,
 jak i pokarmowe i są tolerancyjne pod względem odczynu pH–
najbardziej odpowiednie dla nich wynosi 5,5-6,5.
 Roślina wymaga gleb lekko kwaśnych, piaszczysto-gliniastych, wilgotnych.
 Stanowisko powinno być nasłonecznione.
Gatunek wyjątkowo odporny na suszę i mróz.
Krzewy jagody kamczackiej, znoszą mrozy do -45°C,
 a otwarte kwiaty znoszą wiosenne przymrozki do -8°C.


 „Duet”  został wyselekcjonowany w Polsce.
 Tworzy średniej wysokości (ok. 1,6 m.), wzniesione krzewy,
 owocujące na przełomie V/VI.
 Owoce duże, ciemnoniebieskie, podłużne, smaczne,
 ze słabo wyczuwalną goryczką (bez tendencji do szybkiego opadania).
 Odmiana bardzo plenna,
 o ile w pobliżu rośnie inna odmiana spełniająca rolę zapylacza.
 


 „Dlinnopłodna” – odmiana pochodzenia rosyjskiego
 (wyselekcjonowana w Czelabińsku na Syberii),
 bardzo płodna, wczesna, o średniej sile wzrostu, rozłożystym pokroju,
 cienkich pędach i niewielkich liściach, dająca duże (ok. 2 cm. długości),
 smaczne owoce, pozbawione charakterystycznej goryczki i posiadające
 małą tendencję do obsypywania się po dojrzeniu.
 
 
 
 Wskazania do stosowania jagody kamczackiej (wiciokrzewu jadalnego):
stany zapalne wątroby, trzustki i nerek;
 choroby degeneracyjne układu nerwowego;
 nieszczelność i stany zapalne jelit; choroby alergiczne;
 stany zapalne i degeneracja siatkówki i naczyniówki oka;
 uszkodzenie rogówki i nerwu wzrokowego;
choroba wieńcowa, zawały – i ich profilaktyka;
 miażdżyca; cukrzyca, choroby nowotworowe, stany zapalne i zakrzepowe żył;
 zaburzenia krążenia ocznego, mózgowego, wieńcowego i w kończynach;
 choroby wirusowe wątroby.




Pozdrawiam...miłego dnia życzę:-))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz