Marchew zwyczajna ( Daucus carota) –
gatunek rośliny z rodziny selerowatych.
Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji.
Dziko rosnąca forma typowa rośnie na ugorach, łąkach, miedzach i przydrożach.
Roślina dwuletnia,rośnie w klimacie umiarkowanym
Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji.
Dziko rosnąca forma typowa rośnie na ugorach, łąkach, miedzach i przydrożach.
Roślina dwuletnia,rośnie w klimacie umiarkowanym
w pierwszym roku wegetacji roślina tworzy różyczkę liści oraz gruby korzeń.
W drugim roku z korzenia wybija łodyga z kwiatostanem, roślina wytwarza nasiona zużywając zawarte w korzeniu substancje zapasowe i obumiera.
Kwitnie od czerwca do jesieni, jest owadopylna.
W drugim roku z korzenia wybija łodyga z kwiatostanem, roślina wytwarza nasiona zużywając zawarte w korzeniu substancje zapasowe i obumiera.
Kwitnie od czerwca do jesieni, jest owadopylna.
Roślina miododajna, nektar znajduje się na dnie kwiatowym.
Kwiaty są przedprątne, możliwe jest tylko zapylenie krzyżowe.
Nasiona rozsiewane są przez zwierzęta.
Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku marchwi
są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna.
Kwiaty są przedprątne, możliwe jest tylko zapylenie krzyżowe.
Nasiona rozsiewane są przez zwierzęta.
Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku marchwi
są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna.
Marchew uprawna jest warzywem stosunkowo łatwym w uprawie.
Nasiona możemy wysiewać już w pierwszej połowie kwietnia wprost do gruntu,
Nasiona możemy wysiewać już w pierwszej połowie kwietnia wprost do gruntu,
odmiany wczesne, na pierwszy zbiór.
Pod koniec maja i na początku czerwca wysiewa się odmiany przeznaczone do przechowywania, o dłuższym okresie wzrostu.
W sprzyjających warunkach wschody występują po dwóch - trzech tygodniach.
Należy także pamiętać, że nie wszystkie nasiona posiadają zdolność kiełkowania,
dlatego lepiej jest siać gęściej a późnij przerwać rośliny
Pod koniec maja i na początku czerwca wysiewa się odmiany przeznaczone do przechowywania, o dłuższym okresie wzrostu.
W sprzyjających warunkach wschody występują po dwóch - trzech tygodniach.
Należy także pamiętać, że nie wszystkie nasiona posiadają zdolność kiełkowania,
dlatego lepiej jest siać gęściej a późnij przerwać rośliny
pozostawiając najsilniejsze siewki.
Warzywo sieje się do gruntu na miejsce stałe ponieważ nie znosi ono przesadzania.
Warzywo sieje się do gruntu na miejsce stałe ponieważ nie znosi ono przesadzania.
Roślina tworzy różyczkę liści-liście 2 lub 3-krotnie pierzastosieczne, równowąskie.
Łodyga wzniesiona, rozgałęziona, pusta wewnątrz.
Jest bruzdowana i szorstko owłosiona.
Kwiaty małe, białe, zebrane u szczytu rośliny w baldach złożony z pierzastymi pod baldachem i trójwrębnymi pod baldaszkami pokrywami.
Korzeń marchwi jest jadalny,spichrzowy – ma rozbudowany miękisz spichrzowy, służący do magazynowania substancji pokarmowych.
W zależności od odmiany – od białawego poprzez żółtawy do pomarańczowoczerwonego (najbogatszego w karoten) i purpurowego.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A),
który w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości.
Kwiaty małe, białe, zebrane u szczytu rośliny w baldach złożony z pierzastymi pod baldachem i trójwrębnymi pod baldaszkami pokrywami.
Korzeń marchwi jest jadalny,spichrzowy – ma rozbudowany miękisz spichrzowy, służący do magazynowania substancji pokarmowych.
W zależności od odmiany – od białawego poprzez żółtawy do pomarańczowoczerwonego (najbogatszego w karoten) i purpurowego.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A),
który w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości.
Marchew dobrze rośnie w ciepłym, umiarkowanym klimacie.
Najwartościowsze korzenie wyrastają w temperaturze 15-21 C.
Roślina jest wrażliwa na suszę w okresie najintensywniejszego wzrostu,
czyli w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wegetacji.
Udaje się na każdej glebie niezbyt ciężkiej i kwaśnej.
Najodpowiedniejsze są gleby piaszczysto – gliniaste zasobne w substancje organiczne.
Najwcześniejsze odmiany można wykopywać już w lipcu.
Marchew przeznaczona do przechowywania musi dobrze obeschnąć po wykopaniu.
Roślina bywa atakowana przez choroby i szkodniki,
Najwartościowsze korzenie wyrastają w temperaturze 15-21 C.
Roślina jest wrażliwa na suszę w okresie najintensywniejszego wzrostu,
czyli w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wegetacji.
Udaje się na każdej glebie niezbyt ciężkiej i kwaśnej.
Najodpowiedniejsze są gleby piaszczysto – gliniaste zasobne w substancje organiczne.
Najwcześniejsze odmiany można wykopywać już w lipcu.
Marchew przeznaczona do przechowywania musi dobrze obeschnąć po wykopaniu.
Roślina bywa atakowana przez choroby i szkodniki,
uprawa współrzędna warzyw cebulowych chroni ją przed nimi.
Np.cebula, szczypiorek, por, czosnek.
Np.cebula, szczypiorek, por, czosnek.
Choroby i szkodniki atakujące marchew:
- Mszyce
- Połyśnica marchwianka
- Drutowce
- Turkucie
- Nicienie
- Zgnilizna korzeni
- Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
Marchew Arleta (Daucus carota)
Odmiana w typie Nantes,
Odmiana w typie Nantes,
średnio późna(okres wegetacji ok.120 dni),bardzo plenna.
Korzenie długości 17-20 cm, cylindryczne, tępo zakończone o gładkiej skórce,
wyrównane w kształcie na całej długości.
Korzenie długości 17-20 cm, cylindryczne, tępo zakończone o gładkiej skórce,
wyrównane w kształcie na całej długości.
Barwa kory i rdzenia jednolicie pomarańczowa.
Brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
Polecana uprawa na redlinach.
Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
Brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
Polecana uprawa na redlinach.
Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
Marchew doskonale znosi mrożenie,
a proces ten w żaden sposób nie wpływa na jej właściwości odżywcze.
Dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych.
Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem,
znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki
takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor.
Obecny w niej beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników,
które są ubocznym produktem przemiany materii i ich wysokie stężenie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych.
Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem,
znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki
takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor.
Obecny w niej beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników,
które są ubocznym produktem przemiany materii i ich wysokie stężenie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych.
Pozdrawiam Serdecznie, spokojnego i zdrowego weekendu życzę -:):).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz