Sałata (Lactuca) –
rodzaj roślin jednorocznych z rodziny astrowatych (Asteraceae).
Należy do niego ok. 100 gatunków pochodzących z obszarów o umiarkowanym klimacie w Azji i Europie.
Sałata była już uprawiana w V i IV w. p.n.e. w starożytnej Grecji i w Rzymie.
Do Polski została sprowadzona dopiero na początku XVI w.
Gatunkiem typowym jest Sałata siewna (Lactuca sativa), głąbiki krakowskie -
gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych.
Występuje wyłącznie w uprawie.
Należy do niego ok. 100 gatunków pochodzących z obszarów o umiarkowanym klimacie w Azji i Europie.
Sałata była już uprawiana w V i IV w. p.n.e. w starożytnej Grecji i w Rzymie.
Do Polski została sprowadzona dopiero na początku XVI w.
Gatunkiem typowym jest Sałata siewna (Lactuca sativa), głąbiki krakowskie -
gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych.
Występuje wyłącznie w uprawie.
Sałata jest rośliną jednoroczną,uprawiana jest jako warzywo liściaste.
W obrębie gatunku sałaty siewnej wyróżnia się 4 odmiany botaniczne:
- sałata krucha („lodowa”) – o liściach twardych,
W obrębie gatunku sałaty siewnej wyróżnia się 4 odmiany botaniczne:
- sałata głowiasta, występująca w dwóch formach:
- sałata krucha („lodowa”) – o liściach twardych,
sztywnych i pofałdowanych
Większość odmian botanicznych sałaty wytwarza rozety liściowe lub
- sałata rzymska, sałata długolistna
- sałata dębolistna – czerwona i zielona
- sałata łodygowa, s. szparagowa, głąbiki krakowskie
Większość odmian botanicznych sałaty wytwarza rozety liściowe lub
główki osadzone na krótkiej łodydze.
Wartość odżywcza sałaty wynika z zawartości soli mineralnych (wapnia, żelaza) oraz witaminy A , C, E i witamin z grupy B.
Odmiany sałaty liściowej oraz głowiastej o luźnych, ciemnozielonych liściach zawierają więcej witamin, aniżeli pozostałe.
Najczęściej uprawianą w Polsce odmianą sałaty jest sałata głowiasta masłowa o
miękkich i gładkich liściach.
Jest jednym z niewielu warzyw,które spożywa się wyłącznie w stanie surowym.
Ma stosunkowo krótki okres wegetacji.
Dlatego też może być uprawiana jako przedplon,międzyplon i poplon.
W zależności od okresu zbioru większość odmian wysiewa się do skrzyneczek w terminie 15.II-początek IV i 15.VII-początek IX,na głębokość 0,5cm.
Niektóre odmiany mogą być uprawiane do wiosny,
Jest jednym z niewielu warzyw,które spożywa się wyłącznie w stanie surowym.
Ma stosunkowo krótki okres wegetacji.
Dlatego też może być uprawiana jako przedplon,międzyplon i poplon.
W zależności od okresu zbioru większość odmian wysiewa się do skrzyneczek w terminie 15.II-początek IV i 15.VII-początek IX,na głębokość 0,5cm.
Niektóre odmiany mogą być uprawiane do wiosny,
przez cały okres lata aż do jesieni,
są niewrażliwe na wysokie temperatury i nie wybijają w pędy kwiatostanowe.
Sałatę można uprawiać również z siewu bezpośredno do gruntu.
Zbiór główek lub rozet liściowych wykonuje się stopniowo, w miarę ich dorastania.
są niewrażliwe na wysokie temperatury i nie wybijają w pędy kwiatostanowe.
Sałatę można uprawiać również z siewu bezpośredno do gruntu.
Zbiór główek lub rozet liściowych wykonuje się stopniowo, w miarę ich dorastania.
Sałata głowiasta masłowa -
Odmiana:Justyna - do uprawy wiosennej,
letniej i jesiennej w gruncie oraz wiosennej, w szklarni i tunelach.
Tworzy duże, jasnożółto-zielone główki o masie 300-400g i wysokich
letniej i jesiennej w gruncie oraz wiosennej, w szklarni i tunelach.
Tworzy duże, jasnożółto-zielone główki o masie 300-400g i wysokich
walorach smakowych.
Charakteryzuje się bardzo długim okresem przydatności konsumpcyjnej.
Nawet przy wysokich temperaturach przez miesiąc można
Charakteryzuje się bardzo długim okresem przydatności konsumpcyjnej.
Nawet przy wysokich temperaturach przez miesiąc można
sukcesywnie ścinać główki,
które nie wybijają w pędy kwiatostanowe i nie podgniwają.
które nie wybijają w pędy kwiatostanowe i nie podgniwają.
Sałata liściowa Odmiana: Lollo Bionda -
liście fryzowane, jasnozielone
Sałata kędzierzawa o liściach jasnozielonych; rozeta liści rozłożysta.
Odmianę cechuje dobra odporność na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
liście fryzowane, jasnozielone
Sałata kędzierzawa o liściach jasnozielonych; rozeta liści rozłożysta.
Odmianę cechuje dobra odporność na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Sałata liściowa Odmiana: Lollo Rossa
liście fryzowane, czerwono-zielone
Sałata kędzierzawa o liściach zielono-czerwonych.
liście fryzowane, czerwono-zielone
Sałata kędzierzawa o liściach zielono-czerwonych.
Tworzy główkę rozpierzchłą, rozłożystą.
Odmiana średnio wczesna z dobrą odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Odmiana średnio wczesna z dobrą odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Sałata krucha (Lodowa) Odmiana: Samba
Bardzo wczesna odmiana o niezwykle delikatnym smaku.
Liście jasnozielone, kruche,
Bardzo wczesna odmiana o niezwykle delikatnym smaku.
Liście jasnozielone, kruche,
chrupiące o powierzchni pęcherzykowatej i ząbkowanych brzegach.
Nadaje się przede wszystkim do wczesnej uprawy w gruncie.
Niewskazana jest uprawa w terminie późniejszym z uwagi na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Nadaje się przede wszystkim do wczesnej uprawy w gruncie.
Niewskazana jest uprawa w terminie późniejszym z uwagi na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Sałata czerwona dębolistna -
rośnie w luźnych główkach.
Wyróżnia się charakterystycznymi czerwono-brązowymi liśćmi
Wyróżnia się charakterystycznymi czerwono-brązowymi liśćmi
podobnymi w kształcie do dębowych.
Poza intensywnym zapachem i smakiem,
Poza intensywnym zapachem i smakiem,
jest także bogactwem witamin i składników mineralnych.
Posiada sztywne, lekko zmarszczone brzegi.
Posiada sztywne, lekko zmarszczone brzegi.
Sałata siewna wymaga gleb żyznych,próchniczych,
przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych.
Mimo wysokich wymagań wodnych sałata nie znosi jej nadmiaru w glebie
Mimo wysokich wymagań wodnych sałata nie znosi jej nadmiaru w glebie
(główki gniją).
Lubi dużo światła (w miejscach zacienionych tworzy luźne i wydłużone główki).
Nie jest wrażliwa na zimno, rośnie już w temp.5°C.
Optymalna temperatura tworzenia główek to 12-15°C,
Lubi dużo światła (w miejscach zacienionych tworzy luźne i wydłużone główki).
Nie jest wrażliwa na zimno, rośnie już w temp.5°C.
Optymalna temperatura tworzenia główek to 12-15°C,
powyżej 20°C główki wybijają w pędy kwiatostanowe.
Pozdrawiam i życzę w nowym tygodniu samych miłych i słonecznych chwil:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz