piątek, 31 sierpnia 2012

Malina

Malina właściwa( Rubus idaeus )
– gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. 
W stanie dzikim występuje na znacznej części Azji oraz w niemal całej Europie.
W Polsce jest pospolity na całym obszarze.
Rośnie lasach, zaroślach, ziołoroślach, na zrębach, na zboczach.
Preferuje luźne, niezbyt suche, żyzne gleby. 
 Krzew dorastający do 2 m wysokości, z podziemnymi rozłogami. 
Pędy wydłużone rózgowato i łukowo zwieszone, pokryte kolcami.
Kwiaty białe, zwisłe, zebrane w luźne grona albo wiechy.
 Kwitnie od maja do sierpnia. Roślina miododajna.

Jest uprawiana od średniowiecza jako krzew owocowy. 
Jej uprawa jest w Polsce dość rozpowszechniona.
W uprawie znajduje się szereg odmian uprawnych 
będących mieszańcami międzygatunkowymi.
 Forma typowa i liczne odmiany owocują na pędach dwuletnich, 
od niedawna istnieją w uprawie odmiany owocujące na pędach jednorocznych.
Owoce są smaczne i pachnące, nadają się do spożycia zarówno na surowo,
 jak i na przetwory: soki, dżemy, konfitury.
Owoce mają działanie napotne i ogólnie wzmacniające ze względu 
na zawartość witamin. Podobne działanie, lecz jeszcze silniejsze mają liście,
 które ponadto działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii.
 Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych.

Malina "Polana" jest jedną z pierwszych odmian powtarzających owocowanie.
 Uprawa tej odmiany jest najprostsza ze wszystkich tradycyjnych odmian.
Preferuje stanowisko słoneczne, gleby średnio żyzne.
Całkowicie mrozoodporna. 
Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w drugiej dekadzie sierpnia 
i trwa do początku listopada lub do przymrozków.
 Odmiana plenna. Wzrost średnio-silny.
 Mało wrażliwa na zamieranie pędów i średnio na gnicie owoców.
 Przy poźnoletnim i jesiennym owocowaniu,
 unika się porażenia przez kistnika i kwieciaka. 


Malina "Polana" nadaje się do uprawy ekologicznej.
Owoce są duże, aromatyczne i słodkie.
Moje rady i sprawdzone doświadczenie w uprawie tej odmiany;
 w końcu października lub wczesną wiosną należy wyciąć pędy dość nisko przy ziemi. Powoduje to wzrost większej ilości pędów. 
Jeżeli przytniemy je nieco wyżej, wyrośnie ich mniej, ale będą silniejsze.
 Wczesną wiosną należy je nawozić.
Roślina miododajna - (zapylana przez moje bączki).
Odmiana "Polana" jest odporna na choroby.

Nadaje się na soki, galaretki, konfitury i wina itp.
Świetnie zachowuje walory smakowe po zamrożeniu.



Serdecznie i ciepło pozdrawiam... radosnych i słodkich chwil...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz