wtorek, 29 marca 2016

Kosaciec żyłkowany

Kosaciec żyłkowany (Iris reticulata) -
 gatunek roślin cebulowych należący do rodziny kosaćcowatych.
Rodzimy obszar występowania to rejon: Azja Mniejsza i Kaukaz.
Bylina cebulowa, rośnie na skalistych zboczach, w zaroślach itp.


 W Polsce irysek żyłkowany jest uprawiany w ogrodach.
Cebulki byliny są wydłużone i okryte białawą łuską.
Liście są wąskie, zielone i rozpoczynają wzrost w czasie kwitnienia by
 dalej rosnąć po kwitnieniu.
Pędy niskie, 10-15 cm zakończone pojedynczym lub po dwa na pędzie kwiatem.
Kwiat ma sześć płatków, trzy odgięte do dołu, a trzy pionowo wzniesione,
 które są zazwyczaj mniejsze niż te odgięte do dołu.
Kwitnie bardzo wcześnie (tak jak krokus,przebiśnieg), w zależności od roku,
 od lutego do kwietnia.
 Może przez wiele lat rosnąć w jednym miejscu.
 Roślina w okresie letnim przechodzi spoczynek.
Liście zanikają w czerwcu.
 Cebula mateczna jest zastępowana cebulami zastępczymi,
te mogą być zbyt drobne i nie kwitnąć w kolejnym roku a
 dopiero po 2-3 latach wegetacji.
 

Kosaciec żyłkowany - to jedna z najwcześniej kwitnących roślin.
W uprawie znajdują się odmiany barwne o kwiatach;
 czerwonopurpurowych lub w różnych odcieniach niebieskofioletowych.
 Kwiaty w różnym stopniu niebieskie lub fioletowe często z plamkami i cętkami,
 mają fiołkowy zapach.W tej grupie znajdują się nie tylko odmiany, ale i krzyżówki.
  Nadają się na rabaty złożone z niskich bylin, do ogródków skalnych.

Najbardziej popularne odmiany:

  • Iris reticulata 'Cantab '- jasnoniebieski
  • Iris reticulata ' Purple Gem '- fioletowy
  • Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' – blado niebieski i żółty
 
Kosaciec żyłkowany 'Katharine Hodgkin'
 
 
 
 
 Preferuje stanowiska ciepłe, słoneczne lub półcieniste.
 Gleba żyzna, przepuszczalna, w okresie wegetacji wilgotna,
 w okresie spoczynku letniego możliwie sucha;
 odczyn obojętny lub lekko zasadowy. Warto nawozić.
Gatunek wystarczająco mrozoodporny dla uprawy w Polsce.








Pozdrawiam, udanego nowego tygodnia życzę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz