Koper ogrodowy (Anethum graveolens) –
gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.
Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji.
W Europie uprawiany był już w starożytności.
Obecnie uprawiana roślina przyprawowa na całym świecie.
gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.
Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji.
W Europie uprawiany był już w starożytności.
Obecnie uprawiana roślina przyprawowa na całym świecie.
Koper jest bardzo zasobny w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor,
prowitaminę A, witaminę D, E, K, B1, B2, B6, B12, H,
prowitaminę A, witaminę D, E, K, B1, B2, B6, B12, H,
bardzo duże ilości witaminy C.
Wszystkie części rośliny zawierają olejek eteryczny, m.in.
Wszystkie części rośliny zawierają olejek eteryczny, m.in.
karwon, felandren, limonen.
Roślina posiada również flawonoidy i kumaryny.
Napar z nasion kopru ułatwia trawienie, posiada także właściwości rozkurczowe.
Roślina posiada również flawonoidy i kumaryny.
Napar z nasion kopru ułatwia trawienie, posiada także właściwości rozkurczowe.
Surowcem przyprawowym są owoce i ziele,
wykorzystuje się młode liście w postaci świeżej, mrożonej i suszonej.
Suszy się w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu,
Suszy się w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu,
wysuszone przechowuje w szczelnych opakowaniach.
Można też je zamrozić lub konserwować w soli.
Świeże liście dodaje się np. do sałatek, ziemniaków, jaj, serów twarogowych, zup.
Pędy wraz z baldachami stanowią istotny składnik podczas kiszenia ogórków,
Można też je zamrozić lub konserwować w soli.
Świeże liście dodaje się np. do sałatek, ziemniaków, jaj, serów twarogowych, zup.
Pędy wraz z baldachami stanowią istotny składnik podczas kiszenia ogórków,
kapusty i papryki.
Używany jest do przyprawiania sosów, majonezów, octu ziołowego,
masła ziołowego oraz do dekorowania potraw.
Używany jest do przyprawiania sosów, majonezów, octu ziołowego,
masła ziołowego oraz do dekorowania potraw.
Koper ogrodowy uprawia się bezpośrednio z siewu wprost do gruntu.
Ponieważ koper preferuje chłodniejsze temperatury,
Ponieważ koper preferuje chłodniejsze temperatury,
można siać go wprost do ziemi wczesną wiosną,
kiedy temperatury nocą są niskie (-4°C).
Roślina jednoroczna, łatwa w uprawie.
Łodyga;sinawozielona, silnie aromatyczna, wysokość do 1,2 m.
Jest żeberkowana, dęta, naga, i rozgałęziona,
Liście;3-4-krotnie pierzaste o nitkowatych odcinkach.
Dolne posiadają pochwiaste ogonki, górne są siedzące.
Kwiaty;żółte w wieloszypułkowych baldachach złożonych,
Roślina jednoroczna, łatwa w uprawie.
Łodyga;sinawozielona, silnie aromatyczna, wysokość do 1,2 m.
Jest żeberkowana, dęta, naga, i rozgałęziona,
Liście;3-4-krotnie pierzaste o nitkowatych odcinkach.
Dolne posiadają pochwiaste ogonki, górne są siedzące.
Kwiaty;żółte w wieloszypułkowych baldachach złożonych,
bez pokryw i pokrywek.
Owoc;spłaszczona rozłupnia zawierająca
Owoc;spłaszczona rozłupnia zawierająca
rozłupki o soczewkowatym kształcie i długości 3-5 mm.
Nasiona kopru wysiewamy wiosną wprost do gruntu i w miarę potrzeb
możemy je dosiewać przez całe lato aż do jesieni.
Liście zbiera się wiosną lub latem przed kwitnieniem,
możemy je dosiewać przez całe lato aż do jesieni.
Liście zbiera się wiosną lub latem przed kwitnieniem,
a nasiona latem, gdy już dojrzeją.
Koper musi rosnąć w pełnym słońcu.
Wymaga częstszego podlewania w czasie suszy.
Lubi podłoża dobrze spulchnione, żyzne i przepuszczalne,
Lubi podłoża dobrze spulchnione, żyzne i przepuszczalne,
gleby wilgotnej – nie znosi jednak stałego zawilgocenia.
Roślina ta jest rzadko atakowana przez choroby czy też szkodniki.
Roślina ta jest rzadko atakowana przez choroby czy też szkodniki.
Pozdrawiam uśmiechem i życzę miłego dnia :-)).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz