niedziela, 13 listopada 2016

Jabłoń domowa

Jabłoń domowa (Malus domestica) –
 gatunek rośliny z rodziny różowatych.
Jest to gatunek który powstał w wyniku samoczynnego krzyżowania dwóch
 dziko rosnących na Kaukazie jabłoni -
(Jabłoń niska, rajska jabłoń (Malus pumila)) oraz
 (Jabłoń dzika, płonka (Malus sylvestris))
 a następnie w wyniku działań hodowlanych człowieka uzupełnionego o geny 
kilku innych naturalnie występujących w Azji i Europie gatunków.
 Należy do najbardziej popularnych w uprawie drzew owocowych 
w strefie klimatu umiarkowanego.
Drewno jabłoni używane jest w stolarce.


Drzewo osiągające 5-12 m wysokości, z szeroką i gęstą koroną.
Liście: pojedyncze, owalne, osiągają 5-12 cm długości i 3-6 cm szerokości.
Osadzone są na ogonku długim na 2-5 cm.
 Koniec blaszki liściowej jest zaostrzony, brzeg liścia jest piłkowany.
Kwiaty: Rozwijają się wiosną równocześnie z liśćmi.
 Korona pięciopłatkowa, płatki biało-różowe, wyraźne słupki i żółte pylniki.
 Jabłoń może zapylać się własnym pyłkiem choć najczęściej 
wymaga zapylenia krzyżowego.
Owoc: jabłkowaty, potocznie nazywany jabłkiem.
 Dojrzewa jesienią.
 Zwykle kulisty, różnobarwny (zielony, żółty, czerwony lub żółty z rumieńcami).
 Miąższ znacznie zróżnicowany pod względem smaku,
 aromatu, słodyczy, konsystencji.


Jest gatunkiem łatwo się krzyżującym z innymi jabłoniami
 przez co spotyka się czasem mieszańce wzdłuż dróg,
 w zadrzewieniach śródpolnych i w czyżniach.
 Kwitnie na przełomie od kwietnia i maja.
Jest rośliną owadopylną i miododajną.
W uprawie są liczne odmiany hodowlane jabłoni domowej;


Jabłoń 'Cesarz Wilhelm'
Stara(niemiecka) odmiana jabłoni, dorasta do 3-4 m wysokości.
 Drzewa rosną bardzo silnie, tworzą wysokie i rozłożyste korony.
Owoce o grubej, zielonożółtej skórce, z silnym czerwonym rumieńcem.
 Miąższ żółty, soczysty, gruboziarnisty,
 kruchy, winno - słodki, o korzennym aromacie.
Owoce dojrzewają w końcu września lub na początku października.
Są przydatne do przerobu i jako owoc deserowy.

 Preferuje stanowiska słoneczne,
 glebę przeciętną ogrodową, piaszczystą lub gliniastą,
 umiarkowanie wilgotną o odczynie kwaśnym.
 Odmiana odporna na mrozy.




Owoce spożywane są surowe i w postaci 
(soki, kompoty, nadzienia do ciast).
 Mają znaczne walory odżywcze. 
Obfitują w witaminy, cukier, pektyny, 
substancje aromatyczne i sole mineralne.














 Miłego wieczoru, dobrego nowego tygodnia...pozdrawiam:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz