piątek, 13 lipca 2012

Agrest

 Porzeczka agrest (Ribes uva-crispa), zwyczajowo nazywana agrestem –
 gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae).
 Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce.

 W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca.

Roślina wieloletnia,wysokość od 0,5 do 1,5 m w zależności od odmiany.
 Pędy o cierniach pojedynczych lub trzydzielnych umieszczonymi pod nasadą liści.
 Równie częste szczeciniaste kolce w międzywęźlach.
Liście 3–5 klapowe, na brzegu lekko karbowane.
 Kwiaty drobne, zebrane w małe grona, najczęściej trójkwiatowe, zwisłe.
 Działki kielicha odgięte, wzniesione działki korony o kolorze białym,

 żółtoseledynowym lub czerwonoróżowym.
 Kwitnie od kwietnia do maja, jest owadopylna,

 przedprątne kwiaty zapylane są przez muchówki i błonkówki.
Owoce to jagody barwy zielonej,białej, żółtej lub o czerwonawej skórce,

 często pokrytej gruczołkowatymi włoskami.
 U niektórych odmian skórka jest gładka i błyszcząca.
W uprawie występują liczne mieszańce z amerykańskimi gatunkami porzeczek,

 a także z porzeczką czarną.
Pod uprawę nadają się gleby piaszczysto gliniaste lub gliniaste, żyzne,
 bogate w składniki pokarmowe i substancję organiczną.
Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny. Stanowisko słoneczne.

 Jedną z najczęstszych chorób niszczących plony agrestu i spowalniającą wzrost  krzewów jest amerykański mączniak agrestu.
 Objawia się pojawieniem białego z czasem brązowiejącego nalotu na liściach,

 jak również pędach i owocach.
 Zależnie od odmiany odporność na mączniaka jest zróżnicowana.


 Odmiany uprawiane w moim ogrodzie:

Ribes uva-crispa 'Czerwony Triumf'
agrest 'Czerwony Triumf'
Krzew o silnym wzroście i luźnym pokroju. Owocuje dość obficie.
 Owoce dość duże, owalne, czerwone, omszone,

 soczyste, kwaskowatosłodkie, smaczne.
 Dojrzewają w połowie lipca.

 Odmiana wrażliwa na amerykańskiego mączniaka.


agrest żółty,(nazwy nie znam )
jest to bardzo dawna odmiana, której w sprzedaży już nie ma


Zbiór owoców agrestu przeprowadza się w zależności od ich przeznaczenia.
 Na przetwory używa się agrestu mniej dojrzałego,
 do spożycia na surowo zbiera się owoce dojrzałe.
Z owoców agrestu można sporządzać kompoty,
 dżemy i galaretki a nawet wina.


Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców.
 Pomaga w ujędrnianiu mięśni,
 wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca,

 redukuje kwasowość, zwiększa także płodność.
 Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego,

 są dobre dla skóry i pracy oczu.
 Oprócz dużej zawartości witaminy C, agrest jest bogaty w błonnik, fosfor, 

karoten, żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń.
 Dzięki swoim właściwościom przyczynia się

 do zapobiegania nowotworom i poprawia metabolizm.

Przepis na ciasto z agrestem

3 szklanki mąki tortowej
5 łyżek cukru
kostka margaryny
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany (gęstej 18%)

Piana:
5 białek
szklanka cukru
2 opakowania jasnego budyniu(każdy na 0,5 l mleka)
1kg mniej dojrzałego agrestu (może być mniej podaje na oko)

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę
 posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek i śmietanę, zagnieść ciasto. 
Piątą część ciasta włożyć do lodówki, 
resztę rozwałkować i ułożyć w okrągłej formie lub prostokątnej blaszce.
Oczyszczony agrest rozłożyć gęsto na cieście. (w zimie dodaje mrożony)
Ubić pianę z białek, dodać cukier i proszek budyniowy,
 wymieszać i wyłożyć na owoce.
Resztę ciasta rozkruszyć na pianie.
Czas pieczenia; 50-60 min w temperaturze 200 C
Polecam, łatwe i  mało słodkie jak ktoś lubi?



Pozdrowienia serdeczne wszystkim przesyłam -:))
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz