niedziela, 8 lipca 2012

Rabarbar


Rabarbar ogrodowy -warzywo wieloletnie o jadalnych ogonkach liściowych,
  to jedna z bardziej popularnych roślin w tradycji naszych przydomowych ogrodach.
  Po długiej zimie jest to pierwsze wiosenne warzywo, które gości na stole.
 Bo rabarbar nie jest wymagający i wyjątkowo dobrze się czuje w naszym klimacie.
Co roku wiosną daje dosyć obfite plony, z których przyrządzać można niezwykle smakowite desery,kompoty, wina i soki oraz dodaje do ciast.

Rabarbar ceniony jest przede wszystkim
 ze względu na swój kwaskowaty i orzeźwiający smak. 
Ma niezliczone pokłady wit. C, a także potas, wapń, magnez i karoten.
  Właściwości odkażające, przeczyszczające, antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Niestety, nie wszystkim warzywo to służy. Zawarty w nim kwas szczawiowy wiąże i usuwa wapń z organizmu, może również sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Unikać go powinny osoby chore na artretyzm czy z problemami układu pokarmowego.

Rabarbar-"Malinowy" w moim ogrodzie...


W tym roku po mroźnej zimie opóźnił zbiory, gotowałam kompot z dodatkiem  mrożonych malin, a potem truskawek.
Obfite zbiory wykorzystuje robiąc galaretkę z rabarbaru
 z samego jest nieciekawa zarówno smakowo,jak i kolorystycznie.
Polecam łączenie rabarbaru z pomarańczami.

- 900 g rabarbaru
- 3 duże pomarańcze
- cukier,sok z cytryny

Rabarbar pokroić w kostkę-nie obierać kłączy,
ponieważ włókna nadają galaretce kolor.
Zetrzeć na tartce skórkę z pomarańczy,owoce przeciąć na połówki i wycisnąć sok.
Gotować rabarbar ze skórką i sokiem z pomarańczy na wolnym ogniu,aż osiągnie konsystencję papki.Osączyć na sitku wyłożonym gazą;zmierzyć objętość soku.
Na każde 600 ml soku dodać 450 g cukru i 2 łyżki soku z cytryny.
Podgrzać,dodać cukier i mieszać,aż się całkowicie rozpuści.
Zwiększyć ogień,gotować intensywnie do zgęstnienia.
Wlać do gorących słoików i szczelnie zamknąć.

LUB

Kruchy placek z rabarbarem

1 kg rabarbaru malinowego pokroić na kawałki
 i podusić z dodatkiem cukru do smaku na marmoladę
można dodać 2-3 goździki

Ciasto
-3 szklanki mąki (Tortowa)
-5 łyżek cukru
-3  całe jajka
-1 żółtko
- 1 kostka margaryny (Kasia)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wymieszać i wyrobić. 
 Ciasto podzielić na dwie części,
jedną z nich wstawić do zamrażalnika na około 1 godzinę
- schłodzone ucieram na wierzch marmolady
lub można utoczyć wałeczki,formując z nich kratkę.

Czas pieczenia:
 40 min 160-170 C

Polecam proste, szybkie i sprawdzone przepisy.


 Pozdrowienia dla wszystkich...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz