Selery zwyczajne (Apium graveolens) –
gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.
Zwyczajowo nazywany bywa selerem zwyczajnym.
Zwyczajowo nazywany bywa selerem zwyczajnym.
W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej,
na Kaukazie, w Afryce.
Rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza obszarem swojego
Rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza obszarem swojego
rodzimego występowania.
W Polsce w stanie dzikim tylko na wyspie Uznam.
Jest uprawiany w wielu rejonach świata.
W Polsce w stanie dzikim tylko na wyspie Uznam.
Jest uprawiany w wielu rejonach świata.
Łodyga osiąga wysokość do 1 m (kwitnąca).
Korzeń bulwiasty, spichrzowy.
Liście błyszczące, zazwyczaj 3-sieczne, częściowo pierzaste,
Korzeń bulwiasty, spichrzowy.
Liście błyszczące, zazwyczaj 3-sieczne, częściowo pierzaste,
z ząbkowanymi krawędziami na długich nagich łodygach.
Kwiaty drobne, bladożółte, zebrane w kwiatostany
Kwiaty drobne, bladożółte, zebrane w kwiatostany
(forma baldachu złożonego bez pokryw oraz pokrywek), złożone z 6 do 12 szypuł.
Owoc rozłupki.
Roślina dwuletnia. Kwitnie od lipca do września.
Halofit rosnący na nadmorskich łąkach i terenach podmokłych,
Owoc rozłupki.
Roślina dwuletnia. Kwitnie od lipca do września.
Halofit rosnący na nadmorskich łąkach i terenach podmokłych,
a także solniskach w głębi lądu.
Odmiany botaniczne:
- seler typowy (Apium graveolens) – odmiana dziko rosnąca
- seler naciowy (Apium graveolens) – w uprawie, czasami dziczejący
- seler liściasty (Apium graveolens) – tylko w uprawie
- seler korzeniowy (Apium graveolens) – tylko w uprawie
Seler korzeniowy jest rośliną klimatu umiarkowanego,
wymaga do wzrostu temperatur od 15 °C do 18 °C.
Pod uprawę selera starajmy się przeznaczyć glebę jak najlepszą, żyzną,
Pod uprawę selera starajmy się przeznaczyć glebę jak najlepszą, żyzną,
dobrze utrzymującą wodę,
próchniczą i zasobną w składniki pokarmowe.
Jesienią najlepiej zastosować obornik lub kompost
próchniczą i zasobną w składniki pokarmowe.
Jesienią najlepiej zastosować obornik lub kompost
a wiosną nawozy mineralne np.: Azofoska
Seler ze względu na długi okres wegetacji oraz konieczność sadzenia
po ustąpieniu okresu chłodów,
jest uprawiany wyłącznie z rozsady.
Rozsadę sadzi się od maja do czerwca,
jest uprawiany wyłącznie z rozsady.
Rozsadę sadzi się od maja do czerwca,
uzyskując seler do zbioru aż do końca jesieni.
Seler dobrze rośnie po roślinach strąkowych,
Seler dobrze rośnie po roślinach strąkowych,
dobrze się czuje w sąsiedztwie pora, pomidora, cebuli i fasoli.
Rośliny selera działają odstraszająco na bielinka kapustnika.
Seler trzeba regularnie podlewać, szczególnie w okresie suszy.
Zbiór roślin z nacią odbywa się już po 6-8 tygodniach od posadzenia.
Do przechowywania korzenie zbiera się w październiku.
Rośliny selera działają odstraszająco na bielinka kapustnika.
Seler trzeba regularnie podlewać, szczególnie w okresie suszy.
Zbiór roślin z nacią odbywa się już po 6-8 tygodniach od posadzenia.
Do przechowywania korzenie zbiera się w październiku.
Korzeń selera zawiera duże ilości błonnika,
soli mineralnych, witaminy z grupy B , K oraz C i A.
Liść selera zawiera dużo karotenów i witaminy C
Liść selera zawiera dużo karotenów i witaminy C
oraz witamin z grupy B a także witaminę E.
Korzenie, liście i nasiona zawierają olejki eteryczne,
Korzenie, liście i nasiona zawierają olejki eteryczne,
nadające im charakterystyczny aromat i smak,
pobudzające trawienie i apetyt jak również działające lekko moczopędnie,
pobudzające trawienie i apetyt jak również działające lekko moczopędnie,
uspokajająco i odtruwającą.
Zapobiegając również miażdzycy, artertyzmowi, otyłości,
Zapobiegając również miażdzycy, artertyzmowi, otyłości,
jak też zmniejszają wysokie ciśnienie krwi,
dzięki występowaniu w roślinach psoralenu ma on działanie przeciwnowotworowe.
Aromatyczne liście świeże lub suszone wykorzystywane są głównie
dzięki występowaniu w roślinach psoralenu ma on działanie przeciwnowotworowe.
Aromatyczne liście świeże lub suszone wykorzystywane są głównie
jako dodatek do zup i sosów.
Korzeń jest elementem włoszczyzny do przygotowania bulionu z warzyw,
soków wielowarzywnych, sałatek i surówek.
Korzeń jest elementem włoszczyzny do przygotowania bulionu z warzyw,
soków wielowarzywnych, sałatek i surówek.
Polecam: http://linemed.pl/nhealth_guide/details/cId,10,id,588
W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych.
Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu,
Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu,
zawiera również dużo wapnia, potasu oraz cynku.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich...,miłego weekendu życzę-:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz