sobota, 26 października 2013

Szafran uprawny, krokus jesienny

 Szafran, krokus (Crocus) – rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych.
 Należy do niego ponad 80 gatunków.
 Gatunkiem typowym jest szafran uprawny
(krokus uprawny, szafran siewny, łac. Crocus sativus).
Pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Europy lub Azji Mniejszej.
 Nieznana jest jego forma dzika.

Bylina o wysokości do 15 cm.
Łodyga- bulwocebula o średnicy ok. 2 cm, pokryta siateczkowatą „łuską”.
Liście 6–9 równowąskich liści, ciemnozielonnych z dwoma białymi pasami,
 wyrastającymi wczesną wiosną, tworzącymi przyziemną rozetę
 (liście odziomkowe).
Kwiaty lejkowate o średnicy do 4 cm, wysokości
 ok. 10 cm (wraz z rurką) w różnych odcieniach fioletu,
 i 6-płatkowym okwiecie, z trzema pręcikami
i z charakterystycznym dla gatunku słupkiem
o długiej szyjce zakończonym trójdzielnym,
ciemnopomarańczowym znamieniem.

W Polsce kwiaty pojawiają się w stanie bezlistym w połowie września,
 a na południu, gdzie znajdują się główne miejsca uprawy,
 w październiku i listopadzie.
Jest często uprawiany w przydomowych ogródkach na rabatach i skalniakach.
 Preferuje stanowiska nasłonecznione,
 gleby lekkie, przepuszczalne, o odczynie neutralnym lub lekko kwaśnym.
 W uprawie rozmnażany jest tylko wegetatywnie.
Krokusy jesienne są delikatniejsze od krokusów wiosennych;
 ich cienkie, prawie białe łodyżki czasem uginają się pod ciężarem kwiatów.
 Można je sadzić nawet do października, potrafią kwitnąć aż do połowy grudnia.
 Cebulki spokojnie mogą pozostać w ziemi przez kilka lat,
gdyż nie rozrastają się tak szybko, jak krokusy wiosenne.

Krokus okazały, szafran okazały - ( Crocus speciosus)
W naturze występuje w rejonie Morza Czarnego i Azji Środkowej.
 U nas kwitnie jesienią, we wrześniu-październiku/listopadzie.
 Kwiaty w pełni potwierdzają epitet gatunkowy,
 są duże (5-6 cm średnicy) z długimi rurkami kwiatowymi,
 u formy typowej niebieskofioletowe z wyraźnymi ciemnymi żyłkami.
 Liście są stosunkowo szerokie, tworzy je po kwitnieniu, dopiero wiosną.

Jesienna niespodzianka ( zapomniałam, że sadziłam dawno temu )


Od wieków hoduje się szafran uprawny.
Zbiera się znamiona wraz z częścią słupka, stanowiące właściwą przyprawę.
Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa.
Przyprawa służy do nadawania smaku, aromatu i barwy sosom,
 zupom i potrawom z ryżu.
 Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie.



Pozdrawiam ... wspaniałego i słonecznego weekendu życzę-:)).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz