Szczaw (Rumex ) – rodzaj roślin z rodziny
Obejmuje około 200 gatunków szeroko rozprzestrzenionych na całym świecie,
zwłaszcza w strefach klimatu umiarkowanego.
Rośliny z tego rodzaju bywają kłopotliwe do identyfikacji, gatunki są bardzo
do cech diagnostycznych niezbędnych do prawidłowego oznaczenia gatunków
Obejmuje około 200 gatunków szeroko rozprzestrzenionych na całym świecie,
zwłaszcza w strefach klimatu umiarkowanego.
Rośliny z tego rodzaju bywają kłopotliwe do identyfikacji, gatunki są bardzo
do cech diagnostycznych niezbędnych do prawidłowego oznaczenia gatunków
należą detale budowy kwiatów.
Występują na terenach ruderalnych, na brzegach wód,
Występują na terenach ruderalnych, na brzegach wód,
na terenach zalewowych zarówno nad rzekami,
jak i wzdłuż wybrzeży morskich, na łąkach.
Niektóre gatunki są jadalne i wykorzystywane jako warzywo,
zwłaszcza szczaw zwyczajny, ogrodowy i tarczolistny,
inne gatunki są chwastami w uprawach lub wykorzystywane są leczniczo
jak i wzdłuż wybrzeży morskich, na łąkach.
Niektóre gatunki są jadalne i wykorzystywane jako warzywo,
zwłaszcza szczaw zwyczajny, ogrodowy i tarczolistny,
inne gatunki są chwastami w uprawach lub wykorzystywane są leczniczo
(np. szczaw kędzierzawy).
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa ) – gatunek rośliny z rodziny rdestowatych.
Występuje w całej Europie i umiarkowanych strefach Azji oraz Ameryki Północnej.
Rozprzestrzenił się wraz z europejskim osadnictwem
Występuje w całej Europie i umiarkowanych strefach Azji oraz Ameryki Północnej.
Rozprzestrzenił się wraz z europejskim osadnictwem
w Ameryce Południowej i Afryce.
W Polsce gatunek pospolity w całym kraju.
W Polsce pospolity na polanach, łąkach i przydrożach,
W Polsce gatunek pospolity w całym kraju.
W Polsce pospolity na polanach, łąkach i przydrożach,
spotykany jako chwast ruderalny.
Rośnie na glebach żyznych, bogatych w azot (roślina azotolubna).
Kwitnie od maja do czerwca. Nasiona rozsiewane są przez wiatr.
Rośnie na glebach żyznych, bogatych w azot (roślina azotolubna).
Kwitnie od maja do czerwca. Nasiona rozsiewane są przez wiatr.
Roślina wieloletnia –
(roślina żyjąca więcej niż dwa lata i zwykle
wielokrotnie w tym czasie wytwarzająca nasiona).
Liście, odziomkowe na długich ogonkach jajowato-podługowate,
Liście, odziomkowe na długich ogonkach jajowato-podługowate,
górne liście siedzące.
Roślina dwupienna -
Roślina dwupienna -
( dwupiennymi nazywane są te rośliny,
na których występują wyłącznie kwiaty męskie lub kwiaty żeńskie).
Kwiaty małe, jednopłciowe w luźnych, wąskich wiechach, czerwonawe.
Okwiat składa się z 6 działek w dwóch okółkach.
Kwiaty męskie mają 6 pręcików, których długie nitki zwisają na zewnątrz okwiatu,
kwiaty żeńskie pojedynczy słupek z trójgraniastą zalążnią i trójdzielnym,
Kwiaty małe, jednopłciowe w luźnych, wąskich wiechach, czerwonawe.
Okwiat składa się z 6 działek w dwóch okółkach.
Kwiaty męskie mają 6 pręcików, których długie nitki zwisają na zewnątrz okwiatu,
kwiaty żeńskie pojedynczy słupek z trójgraniastą zalążnią i trójdzielnym,
pędzelkowatym znamieniem.
Owoc - trójgraniasty orzeszek z czarnym, błyszczącym nasieniem,
otoczony trzema skrzydełkami, które pełnią funkcję aparatu lotnego.
Posiada zimujące kłącze i mięsisty, głęboki korzeń palowy.
Owoc - trójgraniasty orzeszek z czarnym, błyszczącym nasieniem,
otoczony trzema skrzydełkami, które pełnią funkcję aparatu lotnego.
Posiada zimujące kłącze i mięsisty, głęboki korzeń palowy.
Szczaw ma małe wymagania cieplne, dobrze znosi wahania temperatur.
Najlepiej udaje się na glebach próchnicznych,wilgotnych,
Najlepiej udaje się na glebach próchnicznych,wilgotnych,
średnio zwięzłych, szybko nagrzewających się na wiosnę.
Uprawiać można z siewu wiosennego lub letniego wprost w do gruntu
Uprawiać można z siewu wiosennego lub letniego wprost w do gruntu
lub przez podział 2-3 letnich karp.
Zbiór można przeprowadzać wielokrotnie.
Zbiór można przeprowadzać wielokrotnie.
Częścią jadalną są blaszki liściowe stosowane do przyrządzania
zup,sosów oraz w przemyśle przetwórczym.
Zawiera białko, żelazo, witaminy:
C, B1, B2, PP, karoten oraz kwas szczawiowy.
Ogonki liściowe zawierają go więcej dlatego powinny być odrzucane
Zawiera białko, żelazo, witaminy:
C, B1, B2, PP, karoten oraz kwas szczawiowy.
Ogonki liściowe zawierają go więcej dlatego powinny być odrzucane
jako nie nadające się do konsumpcji.
Szczaw znajdziemy i na łące i w ogrodzie.
Ten pierwszy jest bardziej kwaśny, drugi łagodniejszy i soczystszy.
Ach ten szczaw...jadać najlepiej wczesną wiosną.
Zajadając się szczawiem, nie należy zapominać też o tym,
że zawiera on dużo kwasu szczawiowego,
który – jeśli jest go w naszym organizmie za dużo – zaczyna wypłukiwać zeń wapń i „produkować” nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia.
Kwas ten może sprawić, że zaczniemy odczuwać ból w stawach i nerkach.
Ponadto może doprowadzić do zahamowania wzrostu dzieci,
który – jeśli jest go w naszym organizmie za dużo – zaczyna wypłukiwać zeń wapń i „produkować” nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia.
Kwas ten może sprawić, że zaczniemy odczuwać ból w stawach i nerkach.
Ponadto może doprowadzić do zahamowania wzrostu dzieci,
jeśli te spożywają go w zbyt dużych ilościach.
Szczaw 'Belwilski'-
Odmiana wolniej rosnąca i później wybijająca w pędy nasienne.
Liście duże, szerokie, faliste, barwy jasnozielonej.
Może pozostawać na jednym miejscu 3-4 lata.
Liście duże, szerokie, faliste, barwy jasnozielonej.
Może pozostawać na jednym miejscu 3-4 lata.
Szczaw jest świetnym dodatkiem do zup,
sałatek, surówek, kanapek, sosów, past, omletów.
Wybornie smakuje z rybami i mięsem (zwłaszcza z grilla).
Najbardziej znana jest jednak zupa szczawiowa –
Wybornie smakuje z rybami i mięsem (zwłaszcza z grilla).
Najbardziej znana jest jednak zupa szczawiowa –
tradycyjna potrawa w polskiej kuchni,
choć przyrządza się ją również w innych krajach Europy Wschodniej.
choć przyrządza się ją również w innych krajach Europy Wschodniej.
Liściem wywabia się plamy z rdzy, pleśni i atramentu,
usuwa zabrudzenia z pościeli, wikliny i srebra.
Pozdrawiam...pozytywnego nastawienia na dzień dobry w nowym tygodniu:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz