niedziela, 12 lipca 2015

Liliowiec, dziennica (Hemerocallis)

Liliowiec, dziennica (Hemerocallis) – rodzaj bylin z rodziny żółtakowatych (Xanthorrhoeaceae).
 Pochodzi z Azji wschodniej i Europy Południowej.
W Polsce uprawiany.

 Liliowce to znane od wieków byliny ogrodowe.
 Odznaczają się naturalnym pięknem i dziką naturą.
Mimo, że obejmują one liczne gatunki, 
w ogrodach uprawia się najczęściej wielokrotne mieszańce,
 określane jako liliowce ogrodowe – Hemerocallis x hybrida.

 Liliowiec to bylina wyrastająca z kłączy,
 posiada grube mięsiste korzenie,
 z czasem tworzy szerokie i gęste kępy wąskich, odziomkowych, liści.
 W zależności od odmiany od 30 do 90 cm wysokości.
 Kwiaty, wyrastające na bezlistnym pędzie ponad liście.
 Na jednym pędzie od 1 do 10 kwiatów. 

  Wczesne odmiany kwitną już w maju, późne we wrześniu.
 Kwiaty lejkowate, dość duże, zwykle wielobarwne,
 w zależności od odmiany w różnych odcieniach żółtego,
 pomarańczowego, czerwonego i różu,
 także w ciemnych rdzawych i bordowych odcieniach.
Ozdobne są też gęste, szerokie kępy wąskich liści.
 Poszczególne kwiaty kwitną często tylko jeden dzień.
 Nie nadają się na kwiat cięty, po ścięciu bowiem ich kielichy od razu się zamykają.


Liliowiec mniejszy (Hemerocallis minor) -
 gatunek niskiego liliowca,
którego wysokość sięga do około 30 - 40 cm.
 Jego dekoracyjność wynika z żółtych kwiatostanów, pojawiających się już w maju.



Liliowiec rdzawy (hemerocallis fulva)-
    dawniej gatunek królował w ogrodach,
 obecnie wyparty przez zróżnicowane mieszańce.
 Jego wysokość podczas kwitnienia może sięgać  nawet 120 cm.
 Latem na pędach ukazują się dekoracyjne, rdzawe kwiaty.
 Liliowiec niewybredny, bardzo łatwy w uprawie, 
poradzi sobie na większości stanowisk. 


 Niektóre części liliowców są całkowicie jadalne.
 Chińczycy z powodzeniem wykorzystują w swojej kuchni młode liście,
bulwy na korzeniach, suszone lub gotowane pąki kwiatowe.







Pozdrawiam...odrobinę letniego ciepła... Miłego dnia!.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz