Rabarbar ogrodowy -warzywo wieloletnie o jadalnych ogonkach liściowych,
to jedna z bardziej popularnych roślin w tradycji naszych przydomowych ogrodach.
Po długiej zimie jest to pierwsze wiosenne warzywo, które gości na stole.
Bo rabarbar nie jest wymagający i wyjątkowo dobrze się czuje w naszym klimacie.
Co roku wiosną daje dosyć obfite plony, z których przyrządzać można niezwykle smakowite desery,kompoty, wina i soki oraz dodaje do ciast.
Rabarbar ceniony jest przede wszystkim
ze względu na swój kwaskowaty i orzeźwiający smak.
Ma niezliczone pokłady wit. C, a także potas, wapń, magnez i karoten.
Właściwości odkażające, przeczyszczające, antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Niestety, nie wszystkim warzywo to służy. Zawarty w nim kwas szczawiowy wiąże i usuwa wapń z organizmu, może również sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Unikać go powinny osoby chore na artretyzm czy z problemami układu pokarmowego.
Rabarbar-"Malinowy" w moim ogrodzie...
W tym roku po mroźnej zimie opóźnił zbiory, gotowałam kompot z dodatkiem mrożonych malin, a potem truskawek.
Obfite zbiory wykorzystuje robiąc galaretkę z rabarbaru
z samego jest nieciekawa zarówno smakowo,jak i kolorystycznie.
Polecam łączenie rabarbaru z pomarańczami.
- 900 g rabarbaru
- 3 duże pomarańcze
- cukier,sok z cytryny
Rabarbar pokroić w kostkę-nie obierać kłączy,
ponieważ włókna nadają galaretce kolor.
Zetrzeć na tartce skórkę z pomarańczy,owoce przeciąć na połówki i wycisnąć sok.
Gotować rabarbar ze skórką i sokiem z pomarańczy na wolnym ogniu,aż osiągnie konsystencję papki.Osączyć na sitku wyłożonym gazą;zmierzyć objętość soku.
Na każde 600 ml soku dodać 450 g cukru i 2 łyżki soku z cytryny.
Podgrzać,dodać cukier i mieszać,aż się całkowicie rozpuści.
Zwiększyć ogień,gotować intensywnie do zgęstnienia.
Wlać do gorących słoików i szczelnie zamknąć.
LUB
Kruchy placek z rabarbarem
1 kg rabarbaru malinowego pokroić na kawałki
i podusić z dodatkiem cukru do smaku na marmoladę
można dodać 2-3 goździki
Ciasto
-3 szklanki mąki (Tortowa)
-5 łyżek cukru
-3 całe jajka
-1 żółtko
- 1 kostka margaryny (Kasia)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wymieszać i wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części,
jedną z nich wstawić do zamrażalnika na około 1 godzinę
- schłodzone ucieram na wierzch marmolady
lub można utoczyć wałeczki,formując z nich kratkę.
Czas pieczenia:
40 min 160-170 C
Polecam proste, szybkie i sprawdzone przepisy.
Pozdrowienia dla wszystkich...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz