Pigwowiec (Chaenomeles) – rodzaj roślin z rodziny różowatych.
Pochodzi z Azji Wschodniej.
Gatunkiem typowym jest Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica).
Gatunkiem typowym jest Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica).
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
– gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae).
Nieprawidłowo bywa czasami nazywany pigwą japońską.
Nieprawidłowo bywa czasami nazywany pigwą japońską.
Pochodzi z Japonii.
W Polsce jest popularny w naszych ogrodach,
ponieważ ma piękne kwiaty o ciepłych intensywnych barwach i są
to krzewy dość łatwe w uprawie.
Do niedawna był najpopularniejszym i praktycznie jedynym przedstawicielem pigwowców spotykanym w naszych szkółkach i ogrodach.
Do niedawna był najpopularniejszym i praktycznie jedynym przedstawicielem pigwowców spotykanym w naszych szkółkach i ogrodach.
Najbardziej znane są trzy odmiany pigwowca:
- pigwowiec okazały, p. chiński, p. właściwy
(Chaenomeles speciosa (Sweet) Nakai)
Roślina, która w naturze występuje w Chinach.
Krzew ten ma wyprostowane pędy i jest dość rozłożysty.
W naszych warunkach klimatycznych może dorastać do około 2 m wysokości.
Młode pędy pigwowca okazałego są delikatnie owłosione,
Krzew ten ma wyprostowane pędy i jest dość rozłożysty.
W naszych warunkach klimatycznych może dorastać do około 2 m wysokości.
Młode pędy pigwowca okazałego są delikatnie owłosione,
starsze są nagie i silnie cierniste.
Krzew ten najpiękniej wygląda w okresie kwitnienia,
Krzew ten najpiękniej wygląda w okresie kwitnienia,
kiedy obsypany jest czerwonymi,
różowymi bądź białymi kwiatami (w zależności od odmiany).
Jesienią dojrzewają kuliste owoce, które mogą mieć od 4 do 7 cm średnicy.
Pigwowiec okazały idealnie nadaje się na niezbyt wysokie żywopłoty formowane.
różowymi bądź białymi kwiatami (w zależności od odmiany).
Jesienią dojrzewają kuliste owoce, które mogą mieć od 4 do 7 cm średnicy.
Pigwowiec okazały idealnie nadaje się na niezbyt wysokie żywopłoty formowane.
- pigwowiec pośredni (Chaenomeles ×superba (Frafm) Rehder.)
Mieszaniec, który powstał ze skrzyżowania ze sobą
pigwowca japońskiego z pigwowcem okazałym.
Tworzy cierniste, silnie rozrastające się krzewy,
Tworzy cierniste, silnie rozrastające się krzewy,
które mogą osiągać około 1,5 m wysokości.
Roślina ta ma skórzaste, błyszczce liście o jajowatym kształcie,
które do późnej jesieni mają intensywnie ciemnozielony kolor.
Pędy pigwowca pośredniego mogą przemarzać
Roślina ta ma skórzaste, błyszczce liście o jajowatym kształcie,
które do późnej jesieni mają intensywnie ciemnozielony kolor.
Pędy pigwowca pośredniego mogą przemarzać
w czasie bardzo mroźnych i bezśnieżnych zim,
jednak roślina ta dość szybko się zregeneruje, jeśli przytniemy ją wczesną wiosną.
Pigwowiec pośredni ma wiele ciekawych i bardzo dekoracyjnych odmian.
jednak roślina ta dość szybko się zregeneruje, jeśli przytniemy ją wczesną wiosną.
Pigwowiec pośredni ma wiele ciekawych i bardzo dekoracyjnych odmian.
- pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
Niezbyt wysoki krzew, który może dorastać do około 1 m wysokości.
Ma rozłożysty pokrój (jego gałęzie rozrastają się na boki) i omszone,
Ma rozłożysty pokrój (jego gałęzie rozrastają się na boki) i omszone,
niezbyt cierniste pędy.
Pigwowiec japoński bardzo dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza,
dlatego idealnie nadaje się do posadzenia w warunkach miejskich.
Poza tym jest dość odporny na mróz i może rosnąć w niemal każdej glebie.
Pigwowiec japoński bardzo dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza,
dlatego idealnie nadaje się do posadzenia w warunkach miejskich.
Poza tym jest dość odporny na mróz i może rosnąć w niemal każdej glebie.
Krzewy te preferują miejsca słoneczne, zaciszne i osłonięte od silnego wiatru.
W cieniu gorzej kwitną i słabiej owocują.
Najlepiej rosną w żyznym i dostatecznie wilgotnym podłożu,
W cieniu gorzej kwitną i słabiej owocują.
Najlepiej rosną w żyznym i dostatecznie wilgotnym podłożu,
które dość szybko się nagrzewa.
Trzeba zadbać o to, aby gleba nie była zasobna w wapń,
ponieważ prowadzi to do chlorozy liści pigwowca (liście żółkną i opadają).
Pigwowce nie tolerują także gleb podmokłych,
Trzeba zadbać o to, aby gleba nie była zasobna w wapń,
ponieważ prowadzi to do chlorozy liści pigwowca (liście żółkną i opadają).
Pigwowce nie tolerują także gleb podmokłych,
za to nieźle sobie radzą w podłożu suchym i piaszczystym.
Krzewy te wytwarzają bardzo głęboki system korzeniowy,
Krzewy te wytwarzają bardzo głęboki system korzeniowy,
więc mogą czerpać wodę z głębszych warstw gleby.
Jednak ten typ systemu korzeniowego sprawia,
Jednak ten typ systemu korzeniowego sprawia,
że pigwowce bardzo źle znoszą przesadzanie.
Pigwowce nie wymagają zbyt częstego i intensywnego przycinania,
Pigwowce nie wymagają zbyt częstego i intensywnego przycinania,
ponieważ kwitną i owocują na pędach dwuletnich i starszych.
Pigwowiec japoński (kolczasty) często wykorzystywany
jest jako roślina ozdobna oraz użytkowa.
A to ze względu na piękne kwiaty i jadalne owoce.
Pigwowiec japoński zakwita pod koniec kwietnia
A to ze względu na piękne kwiaty i jadalne owoce.
Pigwowiec japoński zakwita pod koniec kwietnia
lub w pierwszej połowie maja i ma bardzo dekoracyjne,
miododajne kwiaty barwy ceglastej czerwieni.
Krzew ten kwitnie bardzo obficie, a jego kwiaty bardzo często pojawiają się
miododajne kwiaty barwy ceglastej czerwieni.
Krzew ten kwitnie bardzo obficie, a jego kwiaty bardzo często pojawiają się
jeszcze przed rozwojem liści (lub równolegle z nimi).
Liście pigwowca japońskiego są karbowano-piłkowane i mają duże,
Liście pigwowca japońskiego są karbowano-piłkowane i mają duże,
półkoliste przylistki.
Pozostają ciemnozielone i błyszczące do późnej jesieni
Pozostają ciemnozielone i błyszczące do późnej jesieni
(nie zmieniają swojej barwy).
Warto mieć chociaż jednego pigwowca na swojej działce,
Warto mieć chociaż jednego pigwowca na swojej działce,
krzew mój po dwukrotnym przesadzeniu i cięciu tak zakwitł.
Na początku października dojrzewają owoce:
(o średnicy około 3-4 cm) kuliste, żółte, bruzdowane, często pokryte czerwonymi plamkami niezbyt duże lecz liczne i bardzo aromatyczne,
twarde i mają smak kwaskowaty. W stanie surowym nie nadają się do spożycia.
Nadają się natomiast jako dodatek do herbaty i na przetwory:
(o średnicy około 3-4 cm) kuliste, żółte, bruzdowane, często pokryte czerwonymi plamkami niezbyt duże lecz liczne i bardzo aromatyczne,
twarde i mają smak kwaskowaty. W stanie surowym nie nadają się do spożycia.
Nadają się natomiast jako dodatek do herbaty i na przetwory:
dżemy, konfitury, galaretki i nalewki.
Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią.
Mają dużo pektyn, witaminy C, a także kwasy organiczne,
Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią.
Mają dużo pektyn, witaminy C, a także kwasy organiczne,
barwniki i sole mineralne.
Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz