środa, 11 września 2013

Nasturcja

Nasturcja (Tropaeolum ) –
 rodzaj roślin z rodziny nasturcjowatych (Tropaeolaceae).
 Należy do niego ponad 80 gatunków pochodzących
 z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.
Ze względu na efektowne kwiaty liczne gatunki nasturcji
 uprawia się jako rośliny ozdobne.
Wyhodowano odmiany o zwartym pokroju i krótkich pędach.
 Pędy są płożące lub pnące.
 
Nasturcja jest byliną, 
ale w Polsce ze względu na klimat uprawiana jest jako roślina jednoroczna.
 Uprawiana jest głównie przez wysiew owoców.
 Sieje się je zazwyczaj pod koniec kwietnia lub w maju kupkami po 2–3 owoce,
 wprost do gruntu.
 Nie ma specjalnych wymagań co do gleby i nie wymaga nawożenia.
 Jeżeli rośnie w żyznej i dobrze nawożonej glebie wyrasta bardzo bujnie,
 ale kwitnie wówczas słabo.
 Może rosnąć zarówno w pełnym słońcu, jak i w półcieniu.
 
Roślina o płożących się lub wspinających się pędach,
 których długość dochodzi do 3–4 m.
Liście tarczowate, na długich ogonkach, jasnozielone.
Kwiaty lekko grzbieciste, wyrastające w kątach liści na długich szypułkach.
 U różnych odmian mają barwę od żółtej poprzez pomarańczową do ciemnoczerwonej.
 Nasturcja kwitnie od czerwca aż do pierwszych mrozów.
Owoc szarobeżowy, żebrowany orzeszek.
Dojrzałe owoce zbiera się w sierpniu i wrześniu,
 dosusza je w przewiewnym miejscu i wyłuskuje nasiona.
 
 Nasturcja to roślina, której zarówno liście i kwiaty są jadalne,
 mogą być stosowane do sałatek, nadając lekko pieprzowy smak.
Zielone nasiona nasturcji, można marynować w occie,
 są substytutem kaparów o podobnych właściwościach.
 
 Zebrać nasiona nasturcji przy dobrej, suchej pogodzie.
Zagotować posolony ocet z ziarnami pieprzu i 
(innymi przyprawami według uznania).
Na każde 600 ml octu dodać 1 łyżkę soli i co najmniej 6 ziaren pieprzu.
Zalewę octową z przyprawami gotować 10-15 minut.
Włożyć nasiona do wyparzonych, gorących słoików, zalać gorącą zalewą, 
dodając po kilka ugotowanych ziaren pieprzu i szczelnie zamknąć.
Jeśli słoiki będą szczelnie zamknięte,
 nasiona zachowają przydatność do spożycia przez kilka miesięcy.
 
 Jest powszechnie uprawiana,
 zarówno jako roślina ozdobna i jako roślina lecznicza .
Działa silnie na chorobotwórcze bakterie,
zwłaszcza atakujące drogi moczowe
 (zapalenie dróg moczowych) i oddechowe (zapalenie płuc i grypa).

Więcej o leczniczym działaniu nasturcji -  http://rozanski.li/?p=242

Nasturcja karłowa - kolor: mieszanka - kwitnie obficie.
Roślina krzewiąca się o dużych, pojedynczych kwiatach.
Nie lubi przesadzania.
Wymaga gleby lekkiej, ciepłej, niezbyt żyznej.


Co się to dzieje!

Co się to dzieje! Co się to dzieje!
Aż lękam się wyznać to komu:
Wiecie, że słońce dziś rano
Zajrzało do mego domu.

Aż lękam się wyznać to komu...
Trza mieć odwagę — do skutku!
Złociste, wiecie, nasturcje
Zakwitły w moim ogródku.

Trza mieć odwagę — do skutku,
Więc powiem wam jeszcze coś więcej:
Śród kwiatów śmiech, wiecie, rozbłysnął,
Szczery, radosny, dziewczęcy.

O, powiem wam jeszcze coś więcej,
tylko nie śmiejcie się ze mnie:
Ja, wiecie, czekałem na nią
I nie czekałem daremnie.

Tylko nie śmiejcie się ze mnie,
Dusza ma całkiem pijana!
Rzekła mi, wiecie: jak ślicznie,
Gdy słońce w dom zajrzy z rana!

Jan Kasprowicz


Pozdrawiam Wszystkich Odwiedzających...:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz