poniedziałek, 11 listopada 2013

Macierzanka tymianek

Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris) – 
gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych.
 Nazywany jest też tymiankiem pospolitym, tymiankiem właściwym.
 Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego,obecnie rośnie dziko w Maroku,
 Grecji, Turcji, Włoszech i Hiszpanii.
W Polsce spotyka się go jako zdziczały, lecz rzadko.
 Jest uprawiany w wielu regionach świata.

Niska wieloletnia krzewinka dorastająca do 20-30 cm wys.
 Łodygi wyprostowane lub łukowato podnoszące się,
 silnie rozgałęzione, 4-kanciaste, popielato-szaro owłosione,
 u podstawy drewniejące.
Liście owalnopodłużne, ułożone naprzemianlegle.
 Kwiaty drobne, różowe, fioletowe do białych, 
zebrane w kątach liści u szczytu łodyg.
 Kwitnie od maja do października.

Tymianek możemy uprawiać poprzez wysiew nasiona wprost do gruntu.
Stanowisko powinno być słoneczne,
 ciepłe i zaciszne o wystawie południowej i południowo- wschodniej.
Podłoże przepuszczalne, piaszczyste, suche oraz wapienne.
Może rosnąć na jednym miejscu nawet 3-4 lata.
Rozmnażanie i odmładzanie przez podział starszych kęp 
 na mniejsze sadzonki i posadzenie na nowym miejscu.
W mroźne zimy tymianek może przemarzać - głównie młode rośliny,
 dlatego warto o nie szczególnie zadbać i okrywać.



W ciągu roku zbiór ziela tymianku powinien być przeprowadzony dwukrotnie,
 pierwszy znaczący w maju,
jeszcze przed kwitnieniem, a drugi w sierpniu/wrześniu.
 Należy zaznaczyć,
że pierwszego zbioru dokonujemy w drugim roku uprawy.
Ziele ścinamy  na wysokości do około 10 cm nad ziemną, 
a więc powyżej zdrewniałych pędów.
 Termin drugiego cięcia powinien być przestrzegany, nie należy opóźniać zbioru,
 ponieważ późniejsze cięcie negatywnie wpływa na zimowanie rośliny,
która  nie zdąży się zregenerować.
 Poza tym ziele tymianku możemy pozyskiwać na bieżąco, w razie potrzeby.


Tymianek, podobnie jak inne zioła zawierające olejki eteryczne,
 suszy się szybko w przewiewie, w cieniu i w temperaturze nie wyższej niż 30° C,
 rozłożone cienką warstwą 
albo też powiązane w luźne pęczki zawieszone na sznurze.
 Po wysuszeniu osmykuje się łodyżki z liści i kwiatków, wsypuje bezzwłocznie, 
możliwie w całości i bez rozdrobnienia, do szczelnie zamykających się naczyń.

Tymianek jest rośliną leczniczą,
 ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne.
Olejek eteryczny tymianku,
 a przede wszystkim zaś zawarty w nim tymol i karwakrol,
 działają wybitnie bakteriobójczo na wszystkie
 niemal drobnoustroje groźne dla człowieka.
 Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła 
(kaszel, chrypka) do poprawiania apetytu a także trawienia.
 Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające.


Mamy listopad i warto mieć pod ręką tabletki do ssania :
Tymianek i Podbiał


Wskazaniami do stosowania Tymianku i Podbiału są:
 chrypka i suchy uporczywy kaszel.
 Pomocniczo preparat stosuje się w leczeniu
 nieżytów błon śluzowych górnych dróg oddechowych,
 jamy ustnej i gardła.

Ze względu na swój wyjątkowy,
 silny aromat aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę,
 zwłaszcza w kuchni francuskiej i nie tylko ja też go stosuję.





Miłego i udanego poniedziałku życzę...:-))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz